9670

Λεμύθου

01/11/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η Λεμύθου είναι ένα ορεινό χωριό της Λεμεσού, που φωλιάζει μέσα στην κοιλάδα της Μαραθάσας, λίγα λεπτά από τον Πρόδρομο. Βρίσκεται 65 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη και είναι ένα από τα ψηλότερα χωριά της Κύπρου, σε υψόμετρο 1200 μέτρων.

Η καταπράσινη κοιλάδα ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Τροόδους, δημιουργεί ένα μεγαλειώδες τοπίο άγριας βλάστησης με δρύες, πλατάνια και αρωματικούς θάμνους, ενώ το νερό τροφοδοτεί και περιβόλια με φρουτόδεντρα (όπως μηλιές, κερασιές και ροδακινιές).

Ιστορία

Το χωριό φαίνεται ότι υπήρχε στην περιοχή αυτή από τον Μεσαίωνα. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι υπήρχε κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, ενώ σύμφωνα με τον Μας Λατρί, η Λεμύθου υπήρξε βασιλικό κτήμα κατά την διάρκεια της Ενετικής περιόδου.

Ονομασία

Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν 2 εκδοχές. Κάποιοι αποδίδουν το όνομα στο φυτό λεμίθι, που φαίνεται να αφθονούσε στην περιοχή. Άλλοι υποστηρίζουν ότι το χωριό οφείλει την ονομασία του στον πρώτο κάτοικο του χωριού, που ονομαζόταν Λεμίθις, επειδή είχε λεπτά και μακριά γένια σαν κλωστές, που θύμιζαν το ομώνυμο φυτό.

Αν και οι κάτοικοί του ήταν ανέκαθεν κυρίως γεωργοί και αγρότες, που δεν απολάμβαναν ιδιαίτερη οικονομική άνεση, το χωριό είχε την τύχη να ωφεληθεί από γενναιόδωρους ευεργέτες. Οι πιο γνωστοί είναι ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και ο Δημοσθένης Μιτσής.

swipe gallery

Η παλιά χαβούζα, είναι δωρεά του Δημοσθένη Μιτσή στο χωριό.

Πατρογονική οικία Λεβέντη

Το πατρικό του Α. Λεβέντη, ο οποίος πρόσφερε στο χωριό το πρώτο του Δημοτικό Σχολείο το 1867, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα αρχιτεκτονικής στο χωριό. Σήμερα έχει μουσειακή χρήση, ενώ από το μπαλκόνι του αγναντεύει κανείς την κοιλάδα όπου απλώνονται τα περιβόλια της Λεμύθου, με θέα που φτάνει μέχρι και την Πάφο.

swipe gallery

Εμπορική Σχολή Μιτσή

Ο Δημοσθένης Μιτσής καταπιανόταν με την παραγωγή και εμπορία κουκουλιών αλλά και μεταξωτών κλωστών. Την περιουσία του θέλησε να την αξιοποιήσει ιδρύοντας στο χωριό του μία πρότυπη εμπορική σχολή, που λειτούργησε πρώτη φορά το 1912 και συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα ως δευτεροβάθμια σχολή. Χιλιάδες παιδιά και νέοι της ορεινής Λεμεσού χρωστάνε τη μόρφωσή τους στη σχολή αυτή, η οποία συντηρείται ακόμα από το κληροδότημα του μεγάλου ευεργέτη.

swipe gallery

Παράκεντρο

Ο μουσικός και εκπαιδευτικός Κώστας Κακογιάννης, όταν διορίστηκε για πρώτη φορά στη Σχολή Μιτσή, ανακάλυψε τις υπέροχες χάρες του χωριού και αποφάσισε, όχι μόνο να εγκατασταθεί μόνιμα στη Λεμύθου, αλλά και να δημιουργήσει εκεί ένα κέντρο τεχνών με εκδοτικό οίκο. Στο Παράκεντρο λειτουργεί στούντιο ηχογραφήσεων, που στηρίζει νέους καλλιτέχνες, ενώ μεγάλη ποικιλία και ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι λογοτεχνικές εκδόσεις του.

swipe gallery

Πέρα από το καλλιτεχνικό έργο, προέκταση της ίδρυσης του κέντρου αυτού ήταν και η εντυπωσιακή αναπαλαίωση ενός ερειπωμένου σπιτιού, το οποίο σήμερα δεσπόζει στο κέντρο του χωριού.

Εκκλησίες

Εκκλησία της Παναγίας Ιαματικής: Η κεντρική εκκλησία του χωριού βρίσκεται κοντά στην οικία Λεβέντη και φιλοξενεί την εικόνα της Παναγίας της Ιαματικής του 17ου αιώνα.

swipe gallery

Κοντά στην εκκλησία αναβλύζει το αγίασμα της Παναγίας, στο οποίο οδηγεί το μονοπάτι που ξεκινά από την περιοχή εκείνη.

swipe gallery

Εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου: Μία εκκλησία του 16ου αιώνα, με ξύλινη στέγη, που αγναντεύει όλο το χωριό, φιλοξενεί σήμερα το εικονοφυλάκιο, όπου εκτίθενται εικόνες βυζαντινής και μεταβυζαντινής ζωγραφικής από τον 13ο έως τον 19ο αιώνα.

swipe gallery

Παρεκκλήσι Αγίου Νικολάου: Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται το ταπεινό εκκλησάκι, του οποίου ο περίβολος χρησιμοποιείται και ως κοιμητήριο του χωριού.

swipe gallery

Παρεκκλήσι Αγίου Γεωργίου: Ο ναός ανοικοδομήθηκε πρόσφατα με έξοδα του Γιώργου και της Σμαράγδας Σύγγελου, απόδημων  Λεμιθιωτών, και λειτουργείται στις 23 Απριλίου, μέρα του Αγίου Γεωργίου.

swipe gallery

Μονοπάτια

Διαδρομή Σταθμός CYTA - Δασικό Κολέγιο Προδρόμου: Το μονοπάτι ανηφορίζει προς το Δασικό Κολλέγιο, διανύοντας 3 χιλιόμετρα αγροτικού δρόμου. Όσοι το επιλέξουν θα απολαύσουν εντυπωσιακή πανοραμική θέα της κοιλάδας, ενώ σε κάποια σημεία διακρίνεται και το ξενοδοχείο Βερεγγάρια στον Πρόδρομο.

swipe gallery

Μονοπάτι της φύσης Λεμίθου – Πρόδρομος: Μονοπάτι μήκους 3,5 χιλιομέτρων, που ανηφορίζει μέσα από το πευκοδάσος προς το χωριό Πρόδρομος. Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται λίγο έξω από τη Λεμίθου.

Μονοπάτι της φύσης Λεμίθου – Άγιος Γεώργιος: Το μονοπάτι έχει εκκίνηση λίγο έξω από το χωριό, στα σύνορα με το Δάσος Πάφου. Έχει μήκος 2 χιλιόμετρα, με κατεύθυνση προς το χωριό Τρεις Ελιές και διασχίζει περιοχές με άγρια ομορφιά.

swipe gallery

Μονοπάτι Αποδήμων: Λίγο πριν φτάσει κανείς στην Παναγία Ιαματική, βρίσκει στα αριστερά του την εκκίνηση ενός πλακόστρωτου μονοπατιού που επιμελήθηκαν οι απόδημοι της Λεμύθου. Με μήκος περίπου 1 χιλιομέτρου, το μονοπάτι κατηφορίζει μέχρι τον ποταμό Κοντό, όπου μπορεί να δει κανείς πανύψηλους δρύες ανάμεσα στα πεύκα.

Μονοπάτι Εκκλησία Ιαματική - Μνημείο: Λίγα βήματα ανατολικά της εκκλησίας του χωριού, ξεκινά ένα μικρό σε μήκος μονοπάτι που διασχίζει το χωριό, μέχρι την πλατεία με το Μνημείο Αγνοουμένων και Πεσόντων.

Διαμονή

Το σπίτι του Θέμη (99 461330)

Forest Park Villa (99 566036)

Orosthea - Cottage Style Living (99 195961)

swipe gallery