11079

Βουνί

24/08/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Τοποθεσία

Το χωριό Βουνί είναι ένα από τα Κρασοχώρια της Λεμεσού και βρίσκεται σε απόσταση 35 περίπου χιλιομέτρων βορειοδυτικά της πόλης. Σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων, το ορεινό αυτό χωριό εκτείνεται σε μια πλαγιά με φορά προς τον νότο. Τριγύρω απλώνονται λόφοι, οι οποίοι φτάνουν μέχρι και τα 1153 μέτρα στην περιοχή «Μούττη του Αφάμη», βόρεια του χωριού, ενώ δυτικά του χωριού περνάει το Χαποτάμι και ανατολικά ο Κρυός Ποταμός.

Το χωριό διατηρεί μέχρι σήμερα μια ιδιαίτερα γραφική εικόνα, με λιθόστρωτα, στενά δρομάκια και πετρόκτιστα σπίτια με χρωματιστές ξύλινες πόρτες, μεγάλα παράθυρα, μπαλκόνια και αυλές που πλημμυρίζουν από πράσινο και λουλούδια. Η ιδιαίτερη φυσική ομορφιά του και η αρχιτεκτονική κληρονομιά, που διασώζει στο σήμερα στοιχεία του τρόπου ζωής των ντόπιων πολλές δεκαετίες πριν, είναι από τους λόγους που το επισκέπτονται τακτικά τόσο Κύπριοι, όσο και επισκέπτες από άλλες χώρες.

Ονομασία

Το όνομα του χωριού συνδέεται με την τοποθεσία του. Σύμφωνα με τη Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδια, το χωριό ονομάστηκε «Βουνί» (δηλαδή μικρό βουνό), λόγω των λόφων που βρίσκονται στην περιοχή, με αποτέλεσμα τα σπίτια του χωριού να έχουν κτιστεί σαν να σκαρφαλώνουν σε ένα από αυτούς.

Ιστορία

Η πρώτη γνωστή καταγραφή για την ύπαρξη του χωριού, ανάγεται στον Μεσαίωνα, όταν εμφανίζεται σε βενετικούς χάρτες ως «Βονί». Βέβαια, η τοποθεσία του στον χάρτη αυτό ήταν διαφορετική από τη σημερινή, σε μια περιοχή βόρεια του χωριού Κυβίδες. 

swipe gallery

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ντόπιων, το Βουνί ήταν κάποτε μοιρασμένο σε 4 συνοικισμούς, όμως οι 3 από αυτούς, το Πέρα Βουνί, η Βελονάκα και ο Άης Μάμας, αφανίστηκαν από την επιδημία πανούκλας που έπληξε την Κύπρο το 1692. Η παράδοση αναφέρει ότι ο συνοικισμός που σώθηκε, το Βουνί, ήταν υπό την προστασία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Οι κάτοικοι των άλλων συνοικισμών που επιβίωσαν από την επιδημία, μετακινήθηκαν στο Βουνί, όπου χτίστηκε και μοναστήρι αφιερωμένο στον προστάτη Άγιο.

swipe gallery

Το χωριό εξελίχθηκε σε μια ακμάζουσα κοινότητα, η οποία μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα αριθμούσε έως και 2000 κατοίκους, των οποίων οι περιουσίες έφταναν σε μια έκταση πολλών χιλιομέτρων δυτικά του χωριού. 

Τα πρώτα σπίτια στο Βουνί χτίστηκαν στην περιοχή «Ρότσος» και οι κάτοικοι ασχολήθηκαν με τη γεωργία, καλλιεργώντας τις εκτάσεις του μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Σήμερα, παρά τη δραστική μείωση του πληθυσμού του, το Βουνί διατηρεί την ίδια παραδοσιακή εικόνα με τα σπίτια του κτισμένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο, με αποτέλεσμα να δίνει την εικόνα φρουρίου από μακριά. Η οικονομική ευμάρεια επέτρεπε σε πολλούς από τους κατοίκους να χτίζουν διώροφα αρχοντικά. Σήμερα, μετά από διάφορες προσπάθειες για την αναπαλαίωση των σπιτιών αυτών και την αποκατάσταση των λιθόστροτων δρόμων, το Βουνί ξεχωρίζει για τον γραφικό του χαρακτήρα.

swipe gallery

Απλοί, πρόσχαροι και φιλόξενοι, οι κάτοικοι του χωριού είναι ένας επιπλέον λόγος να θέλεις να το γνωρίσεις.

Η πλατεία

Αν και δεν αποτελεί πλατεία με την τυπική έννοια της λέξης, ο «Μεσόχωρος» είναι το σημείο που βρίσκεται στο επίκεντρο της καθημερινότητας των κατοίκων σήμερα, αλλά και δημοφιλής προορισμός για τους επισκέπτες του χωριού. Ανάμεσα στα διώροφα σπίτια, που δημιουργούν στοές πάνω από τα δρομάκια, έχουν δημιουργηθεί καφενεία και καταστήματα με τοπικά, παραδοσιακά προϊόντα (όπως το αλλαντοποιείο, η κάβα και το παλαιοπωλείο / gallery), όπου μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή με τη φυσιογνωμία του χωριού. Τα καφενεία του χωριού ήταν δεκάδες μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα, όμως με τη μείωση του πληθυσμού, μειώθηκαν και αυτά. Το χαρακτηριστικό καφενείο του Μεσόχωρου με τα γαλάζια παράθυρα, όμως, παραμένει αναλλοίωτο, θυμίζοντας παλαιότερες εποχές.

swipe gallery

Το σχολείο

Στη μέση του χωριού, σε ένα σημείο που δεσπόζει ψηλότερα από τα περισσότερα σπίτια, βρίσκεται το παλιό Δημοτικό Σχολείο, στο οποίο φοιτούσαν μαθητές από το Βουνί, αλλά και από τη γύρω περιοχή. Το σχολείο έχει αναπαλαιωθεί πλήρως και εξυπηρετεί ως χώρος εκδηλώσεων, ενώ στην αυλή του φιλοξενείται το μνημείο με τους αδριάντες και τα ονόματα των πεσόντων του χωριού στον αγώνα κατά των Άγγλων το ’55 – ’59 και κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

swipe gallery

Μουσεία – Μνημεία

Η ιστορία και οι παραδόσεις του χωριού διαφυλάσσονται στο σήμερα μέσα από μνημεία και μουσεία που διασώζουν κομμάτια της πορείας του μέσα στους αιώνες.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης: Στοιχεία της καθημερινής ζωής, έπιπλα, εργαλεία, διακοσμητικά, αλλά και ενδυμασίες των ανθρώπων που έζησαν κατά τον προηγούμενο αιώνα στο χωριό, φυλάσσονται στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Ο επισκέπτης μπορεί να τα περιεργαστεί στον φυσικό τους χώρο, καθώς το Μουσείο φιλοξενείται σε ένα αναπαλαιωμένο, διώροφο σπίτι από πέτρα.

swipe gallery

Χαβούζες: Στην είσοδο του χωριού βρίσκονται οι 2 δεξαμενές (χαβούζες) που κατασκευάστηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων σε φρέσκο νερό. Το μέγεθος των δεξαμενών αυτών είναι ακόμα ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι το Βουνί ήταν ένας πλούσιος οικισμός με μεγάλο πληθυσμό παλαιότερα.

Στην αριστερή πλευρά του δρόμου, καθώς εισέρχεται κανείς στο χωριό, βρίσκεται η βρύση που κατασκευάστηκε κατά την Ενετοκρατία. Στη βρύση οδηγεί ένα παμπάλαιο, λιθόστρωτο δρομάκι, στις 2 πλευρές του οποίου υπάρχουν αυλάκια από τα οποία περνά το νερό της βρύσης. Το μεγάλο άνοιγμα του χώρου και οι πολλοί κρουνοί, μαρτυρούν ότι η κοινότητα είχε αυξημένες ανάγκες σε τρεχούμενο νερό.

swipe gallery

Στη δεξιά πλευρά του δρόμου, βρίσκεται μια μεταγενέστερη δεξαμενή, που κατασκευάστηκε με το χαρακτηριστικό, πολυγωνικό σχήμα που έχουν οι περισσότερες οθωμανικές βρύσες, με 1 κρουνό σε κάθε μία από τις 5 πλευρές της να είναι τοποθετημένος κάτω από ένα τυπικό, οθωμανικό τόξο. Ο μεγάλος πλάτανος που στέκει πάνω από τη βρύση, επωφελείται του νερού που ρέει πλούσιο στην περιοχή εδώ και αιώνες. Σήμερα, ξύλινα παγκάκια που έχουν τοποθετηθεί εκεί, καθιστούν το σημείο αυτό ιδανικό για ξεκούραση, ιδίως τους ζεστούς μήνες του χρόνου.

Ελιόμυλος: Ως χωριό του οποίου οι κάτοικοι επιδίδονταν σε γεωργικές εργασίες, το Βουνί είχε τον δικό του Ελιόμυλο, ο οποίος έχεις συντηρηθεί και είναι χώρος επισκέψιμος.

swipe gallery

Οινολογικό κέντρο: Δίπλα στο κοινοτικό πάρκο, κοντά στην είσοδο του χωριού, έχει δημιουργηθεί ένας χώρος αφιερωμένος στην παράδοση του κρασιού, αφού το Βουνί αποτελεί εδώ και αιώνες μια περιοχή κατάφυτη από αμπελώνες με οινοποιήσιμα σταφύλια. Μέχρι και τη δεκαετία του 1990, το 40% του συνολικού εδάφους του χωριού ήταν καλυμμένο με αμπελώνες, κατατάσσοντας το Βουνί τρίτο σε παραγωγή σταφυλιών, μετά την Πάχνα και το Όμοδος. Αν και η αμπελουργία περιορίστηκε σημαντικά μετά το 1990, τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες αναβίωσής της.

swipe gallery

Δίπλα ακριβώς από το Οινολογικό Κέντρο, βρίσκεται ένα σύγχρονο πάρκο με παιδότοπο, το οποίο διαθέτει επίσης και ένα υπαίθριο αμφιθέατρο, ώστε να μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις.

Εκκλησίες

Εκκλησία Τιμίου Προδρόμου: Η Εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου είναι η κύρια εκκλησία της κοινότητας. Πρόκειται για ένα μονόκλιτο, σταυροειδή ναό σε Βυζαντινό ρυθμό, με μια κεντρική αψίδα. Εξωτερικά οι τοίχοι είναι χτισμένοι με πέτρα, ενώ οι είσοδοί του είναι διακοσμημένες με λαυξετές πέτρες. Εξαιρετική είναι και η διακόσμηση του πέτρινου καμπαναριού, ενώ τοιχογραφίες του 19ου αιώνα, που προστατεύονται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, καλύπτουν όλους τους εσωτερικούς τοίχους.

Εκκλησία Παναγίας Περαβουνιώτισσας: Η πετρόκτιστη αυτή βασιλική βρίσκεται σε μια γαλήνια τοποθεσία περίπου 1 χλμ. από τη νότια είσοδο του χωριού. Η τοποθεσία αυτή προσφέρει πανοραμική θέα προς το Βουνί και τους αμπελώνες του.

swipe gallery

Παρεκκλήσι ΧρυσοσώτηροςΤο παρεκκλήσι βρίσκεται σε ένα ύψωμα λίγο έξω από το Βουνί. Είναι ένας ορθογώνιος ναός με θόλο, που απολαμβάνει εξαιρετική θέα στις γύρω πλαγιές. Γιορτάζει στις 6 Αυγούστου, επέτειο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, με μεγάλη πανήγυρη στην αυλή του.

Παρεκκλήσι Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου: Αυτό το μικρό εκκλησάκι είναι το μόνο στο νησί αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσσο. Βρίσκεται στα νότια του χωριού, και πολλοί πιστοί το επισκέπτονται, καθώς θεωρείται θαυματουργός ο Άγιος.

Παρεκκλήσι Αγίου Μάμα: Το παρεκκλήσι του Αγίου Μάμα είναι μια βασιλική με τρούλο, κατασκευασμένη το 1938 με τοπική πέτρα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της. Το παρεκκλήσι είναι πάντα ανοιχτό για επισκέπτες.

swipe gallery

Σκήτη Αναστάσεως του Σωτήρος: Περίπου 4 χλμ. νότια του χωριού, σε ένα κτήμα ανάμεσα σε αμπελώνες, δημιουργήθηκε η Σκήτη της Αναστάσεως του Σωτήρος από τον μοναχό Δαμασκηνό, ο οποίος αποφάσισε το 1948 να αποχωριστεί το κοινόβιο της Μονής Τροοδίτισσας και να ζήσει σε αυτή την ερημική τοποθεσία. Για τον σκοπό αυτό, χρειάστηκε να καλλιεργήσει το χωράφι που είχε κληρονομήσει από τους γονείς του, ώστε να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για την επιβίωσή του. Ο Δαμασκηνός πέθανε σε ηλικία 90 ετών το 2005 και ο τάφος του βρίσκεται σήμερα δίπλα στη σκήτη που έστησε με τα χέρια του.

swipe gallery

Το 2012, ο π. Γεώργιος, προερχόμενος από τη Μονή του Συμβούλου Χριστού, εγκαταστάθηκε στη Σκήτη, με σκοπό να ακολουθήσει την ίδια μοναχική ζωή με εκείνη που επέλεξε και ο Δαμασκηνός. Από το 2012 μέχρι σήμερα, ο χώρος αυτός ανακαινίστηκε και εξοπλίστηκε με ένα φιλόξενο αρχονταρίκι, που υποδέχεται τους πιστούς. Το εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί είναι και το μοναδικό σε όλη την Κύπρο που είναι αφιερωμένο στην Ανάσταση του Σωτήρος.

Διαμονή

Το Βουνί έχει αρκετές επιλογές για διαμονή, κυρίως σε όμορφα, αναπαλαιωμένα σπίτια με πράσινους κήπους, μερικά από τα οποία έχουν εξοπλιστεί και με πισίνες, κατάλληλα τόσο για οικογένειες και μεγάλες παρέες, όσο και για ζευγάρια.

swipe gallery

Το Ipio Vouni Suites (99 215530) είναι ένα πρόσφατα ανακαινισμένο κατάλυμα με 7 κομψά στούντιο και 2 σουίτες με πολυτελή διακόσμηση. Το Οινοχώρι (99 511587) είναι ένα συγκρότημα που διαθέτει 1 στούντιο και 2 μικρά διαμερίσματα, τα οποία βλέπουν σε μια υπαίθρια πισίνα. Το Οίνου Στράτα (25 944244) αποτελεί έναν πολυτελή προορισμό με σουίτες που διακοσμήθηκαν με έμπνευση από την κουλτούρα του κρασιού, γύρω από μια εσωτερική αυλή, με εστιατόριο που εστιάζει στην οινική παράδοση. Η Villa Cabernet (25 944244) είναι ένα αναπαλαιωμένο πετρόκτιστο με μεγάλη αυλή και πισίνα, ιδανικό για οικογένειες και μεγάλες παρέες.

swipe gallery

Τα Vouni Hideaway και Lookout (25 352066, 99 834719) είναι απομονωμένα, πολυτελή διαμερίσματα με 1 υπνοδωμάτιο και ιδιωτική πισίνα το καθένα, ιδανικά για ζευγάρια που θέλουν να χαλαρώσουν σε ένα γαλήνιο περιβάλλον. Το Vouni Lodge (99 215530) είναι ένα διώροφο, αναπαλαιωμένο πετρόκτιστο σπίτι με 3 διαμερίσματα του ενός υπνοδωματίου, που βλέπουν σε μια εσωτερική αυλή. Είναι ιδανικό για οικογένειες και δέχεται και κατοικίδια. Το Balcony House (25 352066, 99 834719) είναι ένα πολυτελές κατάλυμα για 4 - 6 άτομα με τη δική του πισίνα στην αυλή. 

Φαγητό

Το χωριό έχει γίνει γνωστό για τις αξιόλογες ταβέρνες του, που είναι από τις καλύτερες στην ύπαιθρο της Λεμεσού, προσφέροντας παραδοσιακά πιάτα και μεζεδάκια σε φιλικό περιβάλλον και οικεία ατμόσφαιρα. Η Ταβέρνα Τάκης (25 943631, 99406434) βρίσκεται μέσα στα λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού, με παραδοσιακό τζάκι στην τραπεζαρία της για τους χειμωνιάτικους μήνες. Η Ταβέρνα «Το Βουνιώτικο» (99 440218) βρίσκεται στον κύριο δρόμο που οδηγεί στο χωριό, σε ένα λόφο με πανοραμική θέα στην περιοχή. Η Ωραία Ελλάς (25 944328, 96 868748) είναι ένα γραφικό ταβερνάκι που προσφέρει πιάτα της ελληνικής και κυπριακής κουζίνας.

swipe gallery

Ποτό

Τα καφενεία είχαν διαχρονική παρουσία στο χωριό και ο Μεσόχωρος είναι το σημείο που συγκεντρώνει σήμερα όσα έχουν επιβιώσει ή έχουν αναβιώσει την παλιά αυτή συνήθεια των ντόπιων, προσφέροντας στους επισκέπτες του χωριού ένα όμορφο μέρος για να ξεκουραστούν, απολαμβάνοντας καφέ, ποτό και τσιμπήματα. Τα καφενεία «Η γωνιά των αγγέλων» (99 401077, 99 883003) και «Η Πλατεία», το παλιό καφενείο της εκκλησίας, είναι 2 σταθερές επιλογές, ενώ στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το καφενείο του Γυναικείου Συλλόγου.

Εκδηλώσεις

Το Φεστιβάλ Παλουζέ πραγματοποιείται στο Βουνί κάθε χρόνο στα τέλη Σεπτεμβρίου, γιορτάζοντας την ντόπια παραγωγή των προϊόντων του σταφυλιού, με παραδοσιακή μουσική και χορούς.

Το Πάσχα διοργανώνονται εκδηλώσεις στον Μεσόχωρο, με παραδοσιακά παιχνίδια, δραστηριότητες για παιδιά και διαγωνισμούς.

Την Πρωτομαγιά οι κάτοικοι του χωριού συμμετέχουν στον Διαγωνισμό Στεφανιού Λουλουδιών, στον οποίο βραβεύεται το καλύτερο στεφάνι που θα παρουσιαστεί μπροστά στους κριτές στον Μεσόχωρο.