16570

Το τσιφλίκι ένος Τούρκου έγινε η δημοφιλής Πλατεία Ηρώων!

20/02/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή

Δημοφιλής και πολυσύχναστη, η Πλατεία Ηρώων, σφύζει από ζωή και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς του κέντρου της πόλης σήμερα, με πλήθος ανθρώπων και φοιτητών να τη διασχίζουν καθημερινά. Όμως, η Πλατεία διαμορφώθηκε με τη μορφή που τη ξέρουμε μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1930, αφού πριν ήταν μια εξ ολοκλήρου τούρκικη συνοικία, που έφερε το όνομα Κκεσεογλούδκια.

Η γειτονιά πήρε το όνομα της από έναν ευκατάστατο Τούρκο, συριακής καταγωγής, τον Κιοσέογλου, που, φτάνοντας στη Λεμεσό το 1860, αγόρασε την περιοχή, έχτισε σπίτια και δημιούργησε μια μικρή γειτονιά. Η νεοσύστατη συνοικία ήταν φτωχή και αποτελείτο από μικρές, απλές κατοικίες από πλινθάρι. Το κύριο χαρακτηριστικό της, όμως, ήταν ο αυστηρά τούρκικος χαρακτήρας που διατηρούσε, αφού η είσοδος στους Ελληνοκύπριους δεν επιτρεπόταν.

Σιγά-σιγά, η περιοχή άλλαξε χαρακτήρα και μετατράπηκε από καθαρά τουρκοκυπριακή γειτονιά σε συνοικία που έμεναν, αλλά και λειτουργούσαν υποστατικά, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι. Στην πραγματικότητα, τα Κκεσεογλούδκια αποτέλεσαν την πρώτη οργανωμένη κοινωνική οντότητα στην περιοχή, αφού επί Τουρκοκρατίας, η έκταση δεν ήταν τίποτα άλλο πέρα από χωράφια. Τότε, δεν υπήρχαν δρόμοι ή σπίτια γύρω από τη συγκεκριμένη τοποθεσία, ενώ η κοντινότερη συνοικία με κατοικίες ήταν αυτή της Τζαμούδας. Μάθε περισσότερα για την Τζαμούδα εδώ.

Η γειτονιά Κιοσέογλου δεν κατάφερε να ευημερήσει, αφού η περιοχή της Πλατείας Ηρώων γνώρισε την πιο ένδοξη εποχή της από το 1930 και μετά, όταν απέκτησε μια εντελώς διαφορετική μορφή, με τη δημιουργία εστιατορίων και κέντρων διασκέδασης. Μάθε περισσότερα για την Πλατεία Ηρώων εδώ.

Παρ’ όλα αυτά, η πρώτη ονομασία της Πλατείας εξακολουθεί να ακούγεται μέχρι και σήμερα στην πόλη, κυρίως ανάμεσα στους πιο ηλικιωμένους και στα γύρω σοκάκια της περιοχής, που κουβαλούν την ιστορία της πόλης. Εντούτοις, η ονομασία χρησιμοποιείται όλο και πιο λίγο, κινδυνεύοντας με αυτό τον τρόπο να λησμονηθεί τελείως η αφετηρία της ιστορικής αυτής Πλατείας.

Πληροφορίες: Limassolinhistory & Αδάμος Κόμπου, «Σημεία Αναφοράς της Λεμεσού», 2016
Ιστορικές φωτογραφίες: Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο – Κέντρο Μελετών Λεμεσού

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.