Η Πλατεία Ηρώων αποτελεί σημείο αναφοράς της Λεμεσού εδώ και περίπου 1 αιώνα. Mέσα στα χρόνια, όμως, πέρασε από πολλά διαφορετικά στάδια και άλλαξε πολλές φορές, μέχρι να γίνει από μία αμιγώς τούρκικη συνοικία, στην πλατεία που ξέρουμε σήμερα.
Στις αρχές του 20ου αιώνα η περιοχή ονομαζόταν Κκεσεογλούδκια, από το όνομα ενός ευκατάστατου Τούρκου, συριακής καταγωγής, τον Κιοσέογλου, που την αγόρασε γύρω στο 1860. Τα χρόνια εκείνα ήταν μία φτωχική συνοικία με πλινθόκτιστα σπίτια, ενώ η είσοδος στους Ελληνοκύπριους δεν επιτρεπόταν.
Σταδιακά, ο πληθυσμός των κατοίκων αναμίχθηκε. Ορόσημο στην ιστορία της αποτελεί η τοποθέτηση του μνημείου των Ηρώων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που ευθύνεται και για τη σημερινή ονομασία της περιοχής.
Η δραστική αλλαγή ήρθε από το 1930, όμως, με τη δημιουργία εστιατορίων και κέντρων διασκέδασης. Τα καφενεία και τα καμπαρέ (που εκείνες τις δεκαετίες παρουσίαζαν παραστάσεις βαριετέ, που απευθύνονταν σε όλο τον κόσμο) έγιναν πόλος έλξης στην περιοχή. Η λειτουργία του κινηματοθεάτρου Ριάλτο δημιούργησε ποικιλία επιλογών αναψυχής, ενώ εποχιακά είχε λειτουργήσει εκεί ακόμα και παγοδρόμιο.
Αφήνοντας οριστικά πίσω τις δεκαετίες του ’70 – ’80, που την είχαν ταυτίσει με κακόφημα στέκια, η Πλατεία Ηρώων εμπλουτίζεται ολοένα τα τελευταία χρόνια, με χώρους για φαγητό και ποτό, ενώ το θέατρο Ριάλτο παραμένει διαχρονικός πυρήνας πολιτισμούς στην περιοχή.
Πληροφορίες: Limassolinhistory & Αδάμος Κόμπου, «Σημεία Αναφοράς της Λεμεσού», 2016
Ιστορικές φωτογραφίες: Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο – Κέντρο Μελετών Λεμεσού