2847

Παλιό Λιμάνι: Το εμπορικό λιμάνι που ανέδειξε τη Λεμεσό και η εξέλιξή του σε ορόσημο της πόλης!

07/07/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Μεταφορά (Γεφύρια, Δρόμοι, Πλοία, Αυτοκίνητα)

Το Παλιό Λιμάνι αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αξιοθέατα της πόλης σήμερα. Αν και έχει αλλάξει αρκετά από τότε που κατασκευάστηκε, ήταν ανέκαθεν ένα ορόσημο για τη Λεμεσό, καθώς ο ρόλος του ήταν καθοριστικός για την εξέλιξή της.

Πριν την άφιξη των Βρετανών στο νησί, η Λεμεσός ήταν μια πολίχνη, χωρίς ιδιαίτερη ανάπτυξη. Η αποικιοκρατική διοίκηση, όμως, αναγνώρισε πλεονεκτήματα στην παραθαλάσσια τοποθεσία της και προχώρησε στην κατασκευή του λιμανιού, με σκοπό τη διευκόλυνση των μεταφορών και του εμπορίου.

Σχετικα

Το λιμάνι κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1950 και προοριζόταν αρχικά για μαούνες, λόγω του μικρού βάθους της λιμενολεκάνης. Η μεγάλη κινητικότητα επιβατών και εμπορευμάτων, όμως, το ανέδειξε σε ένα λιμάνι με σημαντική συμβολή στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

swipe gallery

Λόγω του μικρού μεγέθους του, όμως, τα περισσότερα πλοία παρέμεναν στο αγκυροβόλιο και η διακίνηση φορτίων και επιβατών μεταξύ των πλοίων και της ακτής, γινόταν με μαούνες.

Με την κατασκευή του νέου λιμανιού της Λεμεσού το 1973 άρχισε να μειώνεται η χρήση του και από το 1979 περιορίστηκε στην εξυπηρέτηση αλιευτικών σκαφών και σκαφών αναψυχής.

Το 2014 ολοκληρώθηκε η ανάπλαση του χώρου, μετατρέποντας το Παλιό Λιμάνι σε ένα χώρο αναψυχής, με εκθεσιακούς χώρους, πλατείες και χώρους εστίασης. Έτσι, ο πάλαι ποτέ αμιγώς εμπορικός χώρος, μεταμορφώθηκε σε μια από τις δημοφιλέστερες διεξόδους των κατοίκων και επισκεπτών της Λεμεσού.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.