12181

Το ιστορικό κτίριο της Λεμεσού που διασώθηκε στο σήμερα ως Πρυτανεία!

21/03/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Αρχιτεκτονική

Σήμερα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού, αφού με την αναπαλαίωσή του αποτελεί από το 2011 σήμα κατατεθέν επί της οδού Αρχιεπισκόπου Κυπριανού. Η πρώην οικία Ρωσσίδη, που άλλαξε πολλές χρήσεις από τα τέλη του 19ου αιώνα και έπειτα, είναι ένα κτίριο που ακολουθεί την πορεία της πόλης μέχρι σήμερα, γι’ αυτό και η ιστορία του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το κτίριο, που στεγάζει πια την Πρυτανεία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ανεγέρθηκε περίπου το 1882. Ο αρχικός ιδιοκτήτης του, ο Γεώργιος Ρωσσίδης, ήταν σημαντικός οικονομικός και πολίτικος παράγοντας του τόπου και το χρησιμοποίησε αρχικά ως κατοικία, ενώ στο ισόγειό του φιλοξενούσε διάφορα εμπορικά καταστήματα.

Μετά από οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ιδιοκτήτης, το κτίριο αγοράστηκε από το κράτος (την τότε αποικιοκρατική διοίκηση στο νησί) και αξιοποιήθηκε για να στεγάσει διοικητικές υπηρεσίες. Έτσι, λειτούργησε ως Επαρχιακή Διοίκηση και Κτηματολόγιο μέχρι τη δεκαετία του 1950, όταν οι υπηρεσίες αυτές μεταφέρθηκαν στο πρώην νοσοκομείο της πόλης, στο κτίριο που υπάρχει μέχρι σήμερα στην οδό Ανεξαρτησίας. Στη συνέχεια στεγάστηκε εκεί το Ταχυδρομείο.

swipe gallery

Στο διάστημα αυτό, το κτίριο υπέστη αρκετές φθορές που αλλοίωσαν την εικόνα του, τόσο εξωτερικά, όσο και στο εσωτερικό του, με προσθήκες και παρεμβάσεις (οι ξύλινες πόρτες είχαν αντικατασταθεί από μεταλλικές, ενώ σε αρκετά σημεία υπήρχαν κατασκευές από σκυρόδεμα, που έρχονταν σε παραφωνία με τον πετρόκτιστο σκελετό του κτιρίου).

swipe gallery

Το 2004 το κτίριο παραχωρήθηκε στο ΤΕΠΑΚ, το οποίο ανέλαβε τη μελέτη για την πλήρη αποκατάστασή του στην αρχική του μορφή. Το ιστορικό αυτό κτίριο, με τις φθορές που είχε υποστεί στο πέρασμα του χρόνου, χρειάστηκε ένα κονδύλι €6 εκατομμυρίων για να μπορέσει να αναδειχθεί σε ορόσημο της πόλης και να αποτελεί το κέντρο της Πλατείας που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.