6130

Αστήρ: Το ξενοδοχείο της Λεμεσού που έκανε μόδα το roof garden στην πόλη!

20/09/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή
Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Διασκέδαση / Ψυχαγωγία
Αρχιτεκτονική

Μέχρι και τη δεκαετία του ’60 περίπου, όταν η περιοχή της Λεωφόρου Μακαρίου θεωρούνταν ακόμα προάστια της Λεμεσού, οι οδοί Ανεξαρτησίας και Γλάδστωνος συγκέντρωναν όλη τη ζωή και τη δραστηριότητα της πόλης. Σημαντικός παράγοντας για κάτι τέτοιο, ήταν και η λειτουργία του δημοφιλούς ξενοδοχείου Αστήρ, απέναντι από την Επαρχιακή Διοίκηση.

Το ξενοδοχείο Αστήρ γνώρισε τη μεγάλη ακμή του από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 και καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70. Αξιοποιώντας την ταράτσα του πολυώροφου κτιρίου για τη δημιουργία roof garden (όπου στη συνέχεια προστέθηκε και πισίνα) κατάφερε να καινοτομήσει, προσφέροντας πανοραμική θέα της Λεμεσού.

Πολλοί ντόπιοι διατηρούν ακόμα μνήμες από εξόδους και διασκεδάσεις στο Αστήρ, αφού ήταν από τους πιο δημοφιλείς χώρους για δεξιώσεις γάμων, πάρτι καρναβαλιών, βραδιές με ζωντανή μουσική, αλλά ακόμα και επιδείξεις μόδας.

swipe gallery

Η μεγάλη προτίμηση του κόσμου κατέστησε απαραίτητη και την επέκταση των χώρων του ξενοδοχείου. Στη δεκαετία του ’80, τα παραλιακά ξενοδοχεία άρχισαν να γίνονται κυρίαρχη επιλογή στη Λεμεσό. Το κέντρο του ενδιαφέροντος μετατοπίστηκε στο παραλιακό μέτωπο και σταδιακά το Αστήρ έχασε την αίγλη του. 

swipe gallery

Αφού για μεγάλο διάστημα έμεινε αναξιοποίητο, τελικά διαμορφώθηκε σε χώρους διαμονής για φοιτητές, ενώ το ισόγειό του φιλοξενεί εμπορικά καταστήματα.

Την κληρονομία του Αστήρ θυμίζει σήμερα το ομώνυμο υπαίθριο café που λειτουργεί στην πλατεία Διοικητηρίου.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.