19756

Τα κατάλοιπα της μεσαιωνικής εκκλησίας στην οδό Ζικ-Ζακ

28/11/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Θρησκεία
Κοινωνική Ζωή

Την οδό Ζικ-Ζακ, το γραφικό και πολύχρωμο δρομάκι που διασχίζει το κέντρο της πόλης, ο κόσμος τη γνωρίζει ως στέκι αναψυχής. Όμως ο δρόμος αυτός είναι κάτι περισσότερο, αφού αποτελεί σημείο συνάντησης πολιτισμών, φιλοξενώντας σημαντικά ιστορικά μνημεία από το παρελθόν της πόλης.

Εκτός από το Τζαμί Κεπήρ, που εύκολα το διακρίνει κανείς, εκεί βρίσκονται και τα ερείπια μίας μεσαιωνικής εκκλησίας. Αυτή η αρχαία βασιλική της οδού Ζικ-Ζακ βρίσκεται στο μέσο του πεζόδρομου, όπου φαίνεται μέρος ενός δίκλιτου ναού, που ανάγεται στο Μεσαίωνα.

Η οικοδόμηση της εκκλησίας φαίνεται να πραγματοποιήθηκε πάνω στα ερείπια ενός ακόμα παλαιότερου, θρησκευτικού μνημείου. Όπως υπολογίζεται, ο ναός άκμασε κατά τη Βυζαντινή και Μεσαιωνική περίοδο, μεταξύ 8ου και 13ου αιώνα.

Η εκκλησία φαίνεται να αναβίωσε τον 14ο αιώνα, με την άνοδο της στάθμης των δαπέδων, όταν, όπως εικάζεται, έγινε έδρα της Λατινικής Επισκοπής Λεμεσού. Κατά την τελευταία ιστορική φάση του Λατινικού ναού, τον 16ο αιώνα, η παράδοση αναφέρει ότι ο ναός ήταν αφιερωμένος στην Αγία Αικατερίνη.

Με την έλευση των Οθωμανών στο νησί, ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί με την ονομασία Μεγάλο Τζαμί.

Πηγή πληροφοριών: «Λεμεσός, Ταξίδι στους Χρόνους μιας πόλης», (2006)

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.