16274

Τα κατάλοιπα της μεσαιωνικής εκκλησίας στην οδό Ζικ-Ζακ

02/09/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Θρησκεία
Κοινωνική Ζωή

Στην οδό Ζικ-Ζακ, στο στενό δρομάκι που διασχίζει το κέντρο της πόλης, χωρίς να το ξέρεις συναντάς ιστορικά μνημεία που στιγμάτισαν τη Λεμεσό. Η συγκεκριμένη οδός αποτελεί σημείο συνάντησης πολιτισμών, αφού, εκτός από το Τζαμί Κεπήρ, εκεί βρισκόταν και μια μεσαιωνική (Λουζινιανή) εκκλησία, της οποίας κατάλοιπα μπορείς να δεις και σήμερα. 

Η αρχαία βασιλική της οδού Ζικ-Ζακ βρίσκεται στο μέσο του πεζόδρομου και σήμερα διακρίνεται μέρος ενός δίκλιτου ναού, που ανάγεται στο Μεσαίωνα. Οι 2 εντυπωσιακές πέτρινες αψίδες της εκκλησίας, φανερώνονται μόλις λίγα εκατοστά κάτω από το γραφικό δρομάκι, ενώ η οικοδόμηση της εκκλησίας φαίνεται να πραγματοποιήθηκε πάνω στα ερείπια ενός ακόμα παλαιότερου, θρησκευτικού μνημείου. Όπως υπολογίζεται, ο ναός άκμασε κατά τη Βυζαντινή και Μεσαιωνική περίοδο, μεταξύ 8ου και 13ου αιώνα.

Η εκκλησία φαίνεται να αναβίωσε τον 14ο αιώνα, με την άνοδο της στάθμης των δαπέδων, όταν, όπως εικάζεται, έγινε έδρα της Λατινικής Επισκοπής Λεμεσού. Στον 16ο αιώνα ανάγεται η τελευταία φάση του Λατινικού ναού, όπου, σύμφωνα με την παράδοση, αποτελούσε ένα καμαροσκέπαστο ναό, αφιερωμένο στην Αγία Αικατερίνη. Αργότερα, με την έλευση των Οθωμανών στο νησί, ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί με την ονομασία Μεγάλο Τζαμί. Μάθε περισσότερα για το Μεγάλο Τζαμί εδώ.  

Ο γραφικός πεζόδρομος Ζικ-Ζακ, καθώς και ο πεζόδρομος Γενεθλίου Μιτέλλα, λίγο πιο κάτω, διαθέτουν αρκετές καφετέριες και μπαρ, που προσελκύουν μέρα και νύχτα πολύ κόσμο. Βέβαια, το μεσαιωνικό αυτό μνημείο, παραμένει σε πολλούς άγνωστο. Για την οδό Ζικ-Ζακ, μπορείς να μάθεις περισσότερα εδώ

Πηγή πληροφοριών: «Λεμεσός, Ταξίδι στους Χρόνους μιας πόλης», (2006)

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.