4495

Μαραθευτογειτονιά: Ο δρόμος της Λεμεσού, όπου σταμάτησε ο χρόνος!

30/04/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή
Αρχιτεκτονική
Μεταφορά (Γεφύρια, Δρόμοι, Πλοία, Αυτοκίνητα)

Η οδός Ειρήνης είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς δρόμους στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού, που διατηρεί σχεδόν στο ακέραιο την εικόνα του από τις αρχές του 20ου αιώνα. Τα εντυπωσιακά αρχοντικά που τον περιστοιχίζουν, έχουν αφήσει το στίγμα τους στην περιοχή.

Ο δρόμος ονομαζόταν παλιότερα οδός Βικτωρίας (προς τιμήν της τότε βασίλισσας της Αγγλίας), αλλά ήταν γνωστός και ως «Μαραθευτογειτονιά» καθώς εκεί επέλεξαν να χτίσουν τα σπίτια τους κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα αρκετοί έμποροι από τα ορεινά χωριά της Μαραθάσας. Η επιβλητική αρχιτεκτονική των σπιτιών στον δρόμο αυτό, είναι δείκτης της ευμάρειας των πρώτων κατοίκων και ιδιοκτητών τους.

Χτισμένα με πέτρα, με τις χαρακτηριστικές καμάρες στις εισόδους, με μεγάλα παράθυρα και ανάγλυφες διακοσμήσεις, στενά μπαλκόνια με περίτεχνα κάγκελα και μεγάλες αυλές, όπως συνηθιζόταν στα κτίρια κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας, τα σπίτια στην οδό Ειρήνης συνθέτουν μια εικόνα που αξίζει την προσοχή σου.

Σχετικα

Οι επιρροές από τις αρχιτεκτονικές τάσεις της τότε εποχής στην Ευρώπη, ήταν ένας τρόπος για να ξεχωρίσουν οι εύποροι ιδιοκτήτες τους και σήμερα οι λεπτομέρειες αυτές τα καθιστούν στολίδι για όλη την πόλη.

Παλιές φωτογραφίες: Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού, «Αναδρομή μνήμης» του Τάσου Ανδρέου

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.