3605

Ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό της Λεμεσού, που έλαβε διεθνές αρχιτεκτονικό βραβείο!

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Ένα νεαρό ζευγάρι με τα παιδιά του, που επέλεξε τη Λεμεσό ως πόλη διαμονής, ήταν η αφορμή για να πάρει ξανά ζωή ένα εντυπωσιακό αρχοντικό στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού. Το διώροφο, πετρόκτιστο σπίτι, που βρίσκεται στη γωνία των οδών Κιτίου Κυπριανού και Αγίου Νεοφύτου, έχει τραβήξει τα βλέμματα των περαστικών τον τελευταίο καιρό, ενώ έχει προσελκύσει και διεθνές ενδιαφέρον, αποσπώντας ένα από τα A’ Design Awards.

Χρειάστηκαν περίπου 3 χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποκατάστασης του κτιρίου, την οποία ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Vakis Associates. Σε συντονισμό με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, οι αρχιτέκτονες διαπίστωσαν κάτω από στρώματα μπογιάς, ότι το αρχικό χρώμα της εξωτερικής πλευράς των τοίχων ήταν μπλε. Αυτό ήταν σύνηθες κατά την περίοδο της Aγγλοκρατίας, αφού δήλωνε την ελληνική εθνική ταυτότητα των κατοίκων, σε αντίθεση με το πράσινο που χρησιμοποιούνταν στα περισσότερα κτίρια της αποικιοκρατικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, οι χώροι του νεοκλασικού διαμορφώθηκαν με τρόπο τέτοιο, ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες μιας σύγχρονης οικογένειας. Η πέτρινη τοιχοποιία έχει κεντρική παρουσία στο εσωτερικό της διώροφης κατοικίας, ενώ στο ισόγειο έχουν δημιουργηθεί και ανοίγματα με γυαλί στο πάτωμα, από όπου διακρίνονται τα ερείπια μιας παλιότερης κατοικίας. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το αίθριο, όπου έχει κατασκευαστεί και πισίνα, στο οποίο βλέπουν οι χώροι του ισογείου.

swipe gallery

Έτσι, το σχεδόν ερειπωμένο σπίτι, αποκαταστάθηκε πλήρως, έτσι ώστε να αναδειχθούν όλα τα χαρακτηριστικά της αρχικής του μορφής.

Για την εξυπηρέτηση των ενοίκων, έχει δημιουργηθεί και χώρος στάθμευσης εντός του σπιτιού, χωρίς να επηρεάζεται η εξωτερική όψη του διατηρητέου. Σημαντικό στοιχείο είναι, επίσης, το γεγονός ότι η διατήρηση της εικόνας του αρχοντικού, διασφαλίζεται χάριν στη χρήση ειδικού χρώματος που επιτρέπει τον εύκολο καθαρισμό από άλλες μπογιές.

Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό: Vakis Associates



Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.