12827

ΕΤΚΟ: Πως το φουγάρο μιας ιστορικής βιομηχανίας της Λεμεσού, έγινε κομμάτι της μοντέρνας εικόνας της!

18/12/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού είναι ίσως το δημοφιλέστερο σημείο της πόλης, συγκεντρώνοντας μεγάλο μέρος των καθημερινών και ποικίλων δραστηριοτήτων των ανθρώπων της πόλης. Βέβαια, η περιοχή αυτή, στα μέσα του 20ου αιώνα είχε αρκετά διαφορετικό χαρακτήρα, φιλοξενώντας μεγάλες βιομηχανικές και εμπορικές μονάδες. Μία από αυτές ήταν και το ιστορικό εργοστάσιο της οινοβιομηχανίας ΕΤΚΟ, ένα ενθύμιο του οποίου παραμένει σήμερα ενσωματωμένο στη σύγχρονη εικόνα της πόλης.

Η οινοβιομηχανία, που συνεχίζει να αποτελεί μέχρι σήμερα έναν από τους βασικούς πυλώνες της παραγωγής κρασιού στην Κύπρο, ξεκίνησε την πορεία της στην πόλη της Λεμεσού στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Το εργοστάσιο που δημιουργήθηκε σε μικρή απόσταση από την αποβάθρα του Εναερίου, βρισκόταν τότε σε μια περιοχή που δεν είχε καν την υποψία της τουριστικής ανάπτυξης που παρουσιάζει σήμερα. Εκεί, ανάμεσα σε κενά τεμάχια γης (αφού η πόλη δεν είχε προλάβει να αναπτυχθεί τόσο ανατολικά) το εργοστάσιο συνέχισε να δραστηριοποιείται μέχρι και το 1971.

Σχεδόν μισό αιώνα μετά τη μετακόμισή του στην περιοχή μεταξύ Παλιού και Νέου Λιμανιού (πλάι σε άλλες βιομηχανικές και εμπορικές εγκαταστάσεις), ένα ιδιαίτερο ενθύμιο συνεχίζει να δηλώνει το πρώτο ξεκίνημα της ΕΤΚΟ στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού. Ένας μικρός οβελίσκος, που βρίσκεται στην πλατεία του Olympic Plaza (του συγκροτήματος που περιλαμβάνει και τους «Δίδυμους Πύργους» της Λεμεσού), αποτελεί αντιγραφή του φουγάρου που ξεχώριζε πάνω από το πάλαι ποτέ εργοστάσιο. Κατασκευασμένο με κόκκινα τούβλα, με την χαρακτηριστική, κωνική μορφή του, το φουγάρο – ενθύμιο μπορεί να βρίσκεται μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον πια, μοντέρνο, κοσμοπολίτικο και πολυτελές, υπενθυμίζει όμως ότι το σήμερα και το χθες της πόλης, όσο κι αν διαφέρουν, δεν παύουν να συνδέονται.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.