5660

Η ιστορία του αγαπημένου 'Yellow House' των Λεμεσιανών!

23/12/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Αρχιτεκτονική
Κοινωνική Ζωή

Ένα από τα πιο ιστορικά σημεία της Λεμεσού, είναι το τριγωνικό κτίριο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Νάπας. Από τις αρχές του 20ου αιώνα, το κτίριο αποτέλεσε σημείο αναφοράς, γνωστό κατά καιρούς και με διαφορετική ονομασία, είτε ως οικία Σχίζα, ως Υδατοπρομήθεια ή ως Yellow House.

Το ιδιαίτερο σχήμα του είναι αυτό που κεντρίζει αρχικά την προσοχή. Παρατηρώντας το από πιο κοντά, προσέχει κανείς τις κομψές λεπτομέρειες της αρχιτεκτονικής του. Ο Ζαχαρίας Βόνδας το σχεδίασε ακολουθώντας τις τάσεις του ευρωπαϊκού εκλεκτικισμού, δημοφιλούς ρεύματος της εποχής, με στοιχεία γαλλικού μπαρόκ στα διακοσμητικά του αετώματος, πάνω από τον κυκλικό φεγγίτη της ανατολικής πλευράς.

Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1917, με καταστήματα στο ισόγειο και κατοικία στον όροφο. Αξιοποιήθηκε ως κατοικία έως και το 1960, όταν στεγάστηκε εκεί το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού, που παρέμεινε στο κτίριο μέχρι και το 1981. Αν και πολλές επωνυμίες έχουν χρησιμοποιήσει τα καταστήματα του ισογείου, αυτή που μένει πιο ζωντανή στη μνήμη του κόσμου είναι το Yellow House Café. Ο χώρος αυτός ήταν δημοφιλής προορισμός για τους νεαρούς κατά τη δεκαετία του ’60, αλλά και αργότερα, προσφέροντας αναψυκτικά και τυρόπιτες, αλλά και τα πρωτοεμφανιζόμενα hamburgers και hotdogs.

swipe gallery

Το εσωτερικό του κτιρίου παραμένει και σήμερα ακόμα το ίδιο εντυπωσιακό.

Πηγές: «Αναδρομή Μνήμης», Τάσος Ανδρέου, Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού, Λεμεσού Μνήμες

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.