10502

Ο εντυπωσιακός ναός της Αγίας Νάπας ομορφαίνει το κέντρο της Λεμεσού εδώ και 1 αιώνα!

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική ΖωήΘρησκείαΑρχιτεκτονική

Η εκκλησία της Αγίας Νάπας βρίσκεται στην οδό Αγίου Ανδρέου, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού, αν και πριν από περίπου 1 αιώνα οι κάτοικοι θεωρούσαν ότι βρισκόταν έξω από τον πυρήνα της πόλης. Από τότε μέχρι σήμερα, η εντυπωσιακή και επιβλητική εκκλησία, αποτελεί ορόσημο για ολόκληρη την παλιά πόλη.

Η εκκλησία δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες μια πόλης που αναπτυσσόταν πληθυσμιακά με γοργούς ρυθμούς. Οι ενορίτες της περιοχής δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι από το μέγεθος του υπάρχοντος ναού, που δεν μπορούσε να φιλοξενήσει το σύνολο των πιστών, ειδικά σε σημαντικές θρησκευτικές εορτές. Λίγο πριν το τέλος του 19ου αιώνα λοιπόν, συστάθηκε μια επιτροπή, που ανέλαβε την προώθηση της ανέγερσης ενός νέου ναού στο ίδιο σημείο, ενώ ταυτόχρονα στάλθηκε αντιπρόσωπος της οργάνωσης στην Ελλάδα, έτσι ώστε να βρει τον κατάλληλο αρχιτέκτονα για τη νέα εκκλησία.

To 1891 έφτασε από την Αθήνα το πολυαναμενόμενο αρχιτεκτονικό σχέδιο του ναού και έτσι ξεκίνησαν οι εργασίες ανοικοδόμησης του. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1910, η παλιά εκκλησία της περιοχής κατεδαφίστηκε. Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις, βέβαια, αφού η κατεδάφιση θεωρήθηκε μεγάλη απώλεια για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Ο παλιός ναός διέθετε περίτεχνη αγιογράφηση και ενδιαφέρουσες απεικονίσεις στο εσωτερικό του, που συνέθεταν μια διακόσμηση που σπάνια συναντάται σε εκκλησία.

Οι κάτοικοι της πόλης είδαν στις αρχές του 19ου αιώνα να ανεγείρεται πάνω στο μικρότερο ναό, κοντά στον παραλιακό μέτωπο της πόλης, ο μεγαλεπήβολος ναός της Αγίας Νάπας, φέροντας τη μορφή που έχει μέχρι και σήμερα. Εντυπωσιακός και με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, ο τρίκλιτος ναός με το μεγάλο κεντρικό τρούλο, έγινε ένα από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά μνημεία και σημεία αναφοράς της Λεμεσού, προσελκύοντας καθημερινά πλήθος κόσμου, ντόπιους και τουρίστες.

Πληροφορίες: Τάσος Ανδρέου, «Λεμεσός – Αναδρομή Μνήμης», 2009
Φωτογραφίες: Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο – Κέντρο Μελετών Λεμεσού, Λεμεσού Μνήμες

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.