16504

Ο εντυπωσιακός ναός της Αγίας Νάπας ομορφαίνει το κέντρο της Λεμεσού εδώ και 1 αιώνα!

25/12/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή
Θρησκεία
Αρχιτεκτονική

Η εκκλησία της Αγίας Νάπας στην οδό Αγίου Ανδρέου, είναι ένα ιστορικό μνημείο με ιδιαίτερη σημασία για τη σύγχρονη πορεία της πόλης. Αν και κάποτε η τοποθεσία της θεωρούνταν απόκεντρη, σήμερα αποτελεί ένα ορόσημο του ιστορικού κέντρου.

Ο επιβλητικός ναός δημιουργήθηκε λίγα μόλις χρόνια μετά το τέλος της Τουρκοκρατίας, υποδηλώνοντας μια νέα εποχή στην ανάπτυξη της πόλης. Βέβαια, αυτό δεν απέκλεισε τις αντιπαραθέσεις γύρω από τον σχεδιασμό και την τοποθεσία του ναού. Γύρω στο 1885 συστάθηκε επιτροπή για την προώθηση του έργου. Μέχρι και το 1890 δεν υπήρχε καμία εξέλιξη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κίνημα διαμαρτυρίας από αγανακτισμένους κατοίκους.

Τελικά, το 1891 έφτασε από την Αθήνα το πολυαναμενόμενο αρχιτεκτονικό σχέδιο του ναού και έτσι ξεκίνησαν οι εργασίες ανοικοδόμησης του. Το 1910 κατεδαφίστηκε και η παλιά εκκλησία που βρισκόταν στον ίδιο χώρο, παρά τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης.

Ο παλαιότερος ναός, αν και μικρός και ταπεινός, διέθετε ενδιαφέρουσα αγιογράφηση στο εσωτερικό του.

Ο εντυπωσιακός ναός της Αγίας Νάπας, με στοιχεία από το αρχιτεκτονικό ρεύμα του εκλεκτικισμού και επιρροές από το σχέδιο του ναού της Χρυσοσπηλιώτισσας στην Αθήνα, αποτελεί πια ορόσημο της Λεμεσού και προσελκύει την προσοχή ντόπιων και επισκεπτών.

Πληροφορίες: Τάσος Ανδρέου, «Λεμεσός – Αναδρομή Μνήμης», 2009
Φωτογραφίες: Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο – Κέντρο Μελετών Λεμεσού, Λεμεσού Μνήμες

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.