14596

Το μεσαιωνικό κανάλι στην παραλία του Lady's Mile

23/09/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Αρχιτεκτονική
Μεταφορά (Γεφύρια, Δρόμοι, Πλοία, Αυτοκίνητα)

Η Λεμεσός είναι μια πόλη που χτίστηκε και διαμορφώθηκε με γνώμονα τη σχέση της με τη θάλασσα, από πολλούς αιώνες πριν. Βέβαια, κάποια από τα τεκμήρια που το μαρτυρούν αυτό παραμένουν για πολλούς άγνωστα.

Πέρα από το βυθισμένο λιμάνι της αρχαίας Αμαθούντας, ανατολικά της πόλης, ένα άλλο τεκμήριο της πανάρχαιας ιδιότητας της Λεμεσού ως λιμάνι βρίσκεται σε μια από τις πιο γνωστές παραλίες, δυτικά της Λεμεσού. Πρόκειται για ένα κανάλι, το οποίο επέτρεπε τον ελλιμενισμό σκαφών στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου, κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και της Ενετοκρατίας. 

Η χερσόνησος του Ακρωτηρίου αποτελούσε μια περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό πλούτο (η λίμνη που σήμερα γνωρίζουμε ως αλυκή, εκτός από το αλάτι πρόσφερε και ποικιλία ψαριών, αλλά και κυνήγι). Έτσι, ήταν ένας χώρος όπου η πρόσβαση των πλοίων εξυπηρετούσε ιδιαίτερα για εμπορικούς σκοπούς. Στην ακτή της παραλίας Lady’s Mile διακρίνεται ακόμα μέρος της κατασκευής από πελεκητές πέτρες, που χρησίμευε ώστε να πλησιάζουν τα πλοία στη χερσόνησο. Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος του καναλιού, τόσο στην ακτή, όσο και στα έλη της περιοχής, έχει καταστραφεί, ενώ τα κομμάτια που διασώζονται δεν τυγχάνουν προστασίας.

Πηγές από την περίοδο της Ενετοκρατίας αναφέρουν και την ύπαρξη οχυρωματικών έργων στην περιοχή.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.