A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες

Το εντυπωσιακό κτίριο με το «διαστημικό» σχεδιασμό που κρύβει η Λεμεσός!

Το θολωτό κτίριο με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις πιο εντυπωσιακές κατασκευές του 20ου αιώνα στην πόλη της Λεμεσού. Το κτίριο αυτό, που κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του εμπορίου χαρουπιών και της Συνεργατικής Εταιρείας που ασχολούνταν με αυτό, βρίσκεται στο καρνάγιο, μια από τις πιο ανεξερεύνητες περιοχές της πόλης.

Το κτίριο κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει τους σωρούς από χαρούπια, τα οποία ήταν από τα κυριότερα εμπορεύσιμα είδη της Κύπρου γενικότερα και της Λεμεσού ειδικότερα. Καθώς τα χαρούπια δημιουργούσαν λόφο στο σημείο συσσώρευσής τους, θεωρήθηκε σκόπιμο η αποθήκη να ακολουθεί σχήμα αντίστοιχο με του λόφου αυτού. Μάλιστα, στην κορυφή της αποθήκης δημιουργήθηκαν μικρά παράθυρα, ώστε τα χαρούπια να ρίχνονται από ψηλά μέσα στο χώρο. Στην ιδιαίτερη αυτή κατασκευή, ο θόλος δημιουργήθηκε χωριστά από τη βάση και τοποθετήθηκε με γερανούς πάνω σε αυτή για να ολοκληρωθεί.

Όσο άγνωστη είναι για τον πολύ κόσμο η περιοχή του καρνάγιου, άλλο τόσο άγνωστο είναι και το συγκεκριμένο κτίριο, το οποίο κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το μοναδικό στο είδος του κτίριο ανέλαβαν οι Φοίβος Πολυδωρίδης και Ανδρέας Παπαδόπουλος, ακολουθώντας εντελώς μη αναμενόμενες για την Κύπρο αρχιτεκτονικές γραμμές, αλλά και μεθόδους κατασκευής. Το αποτέλεσμα θυμίζει κτίρια του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα, Oscar Niemayer, ο οποίος συνήθιζε τις έντονες καμπύλες και τους θόλους στις δημιουργίες του, έχοντας αφήσει το στίγμα του στην Μπραζίλια, πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα άρθρα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα άρθρα αφού επιβεβαιωθούν.


Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;