13109

Η οικία Αριστοκλή Πηλαβάκη και η κουλτούρα του ραδιοφώνου στη Λεμεσό

15/04/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή
Αρχιτεκτονική

Το διώροφο αρχοντικό με την περιφραγμένη αυλή, που συνεχίζει να ξεχωρίζει μέχρι και σήμερα ανάμεσα στα κτίρια της ιστορικής Αγίου Ανδρέου, είναι ένα από τα πρώτα νεοκλασικά της Λεμεσού που κηρύχθηκαν διατηρητέα και αποκαταστάθηκαν στην αρχική τους μορφή. Έτσι, αν και η ανέγερσή του χρονολογείται γύρω στο 1885, στέκει μέχρι σήμερα με την εικόνα του αναλλοίωτη.

Ο Αριστοκλής Πηλαβάκης, ο δραστήριος εμποροβιομήχανος στον οποίο η πόλη χρωστά την ίδρυση της Ακτοπλοϊκής Εταιρείας Λεμεσού (ΑΕΛ), της πρώτης Ατμοπλοϊκής Εταιρείας της Ανατολικής Μεσογείου, έχτισε το αρχοντικό αυτό με σκοπό να προικίσει τις κόρες του, Ευνίκη και Ιάνθη. Γι’ αυτό και το κτίριο συνίσταται από 2 κατοικίες, 1 στο ισόγειο και 1 στον όροφο.

Η ιστορία του κτιρίου συνδέεται και με την κουλτούρα του ραδιοφώνου στη Λεμεσό, όταν ακόμα το εργαλείο αυτό ήταν άγνωστο στην πλειοψηφία των κατοίκων. Ο Αντώνης Πηλαβάκης, ο οποίος διέμενε στον όροφο του αρχοντικού, πριν χτίσει το μέγαρό του (σήμερα Βιβλιοθήκη), είχε αποκτήσει την πρώτη συσκευή ραδιοφώνου στη πόλη και οι μελωδίες που ακούγονταν από αυτήν ήταν συχνά αφορμή για να συγκεντρώνονται κάτω από τα παράθυρα του αρχοντικού κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι έρχονταν για πρώτη φορά σε επαφή με μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Από την αναπαλαίωσή του και έπειτα, το κτίριο έχει φιλοξενήσει διάφορους χώρους εστίασης και αναψυχής.

Πηγή: «Λεμεσός: Αναδρομή μνήμης», Τάσος Ανδρέου

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.