15509

Τα Δημοτικά Λουτρά της πόλης, που ταυτίστηκαν με τη διασκέδαση των Λεμεσιανών!

12/03/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Κοινωνική Ζωή
Διασκέδαση / Ψυχαγωγία
Αρχιτεκτονική
Αθλητισμός

Τα Δημοτικά Λουτρά της Λεμεσού στεγάζονταν σ’ ένα ιδαίτερο κτίριο και υπήρξαν κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων τα χρόνια της Αγγλοκρατίας. Η παρουσία τους στην πόλη συνδέθηκε με όμορφες στιγμές παιχνιδιού και διασκέδασης, αλλά και για μερικούς, με στιγμές στέρησης και κακουχίας.

Το κτίριο που στέγαζε τα Δημοτικά Λουτρά δημιουργήθηκε στον παραλιακό δρόμο της πόλης το 1935. Το οικοδόμημα βρισκόταν στο δρόμο απέναντι από το ΓΣΟ, με την είσοδο του να βρίσκεται στη βόρεια πλευρά. Λόγω τοποθεσίας, η επίσκεψη για μπάνιο στα λουτρά ταυτίστηκε πολύ σύντομα με τη διασκέδαση και το παιχνίδι, με τους Λεμεσιανούς να αποκτούν μια αγαπημένη συνήθεια δίπλα στο κύμα. Άντρες, γυναίκες και παιδιά μαζεύονταν στην περιοχή και διασκέδαζαν, απολαμβάνοντας τον ήλιο, την άμμο και τη θάλασσα για ώρες, ενώ τα λουτρά χρησιμοποιούνταν τακτικά και από τους ποδοσφαιριστές του ΓΣΟ, μετά το τέλος κάποιου αγώνα. Μάθε περισσότερα για το ΓΣΟ εδώ.

Αντίθετα, για μερικούς κατοίκους, τα λουτρά ήταν η μοναδική ευκαιρία για ένα ζεστό μπάνιο, αφού οι πορσελάνινοι λουτήρες του κτιρίου πρόσφεραν άφθονο ζεστό νερό, που αποτελούσε προνόμιο μόνο λίγων σπιτιών. Άντρες και γυναίκες, αφού πλήρωναν το εισιτήριο εισόδου, μπορούσαν να χρησιμοποιούσαν τις εγκαταστάσεις των λουτρών, με τα αποδυτήρια των 2 φύλων στο εσωτερικό του κτιρίου να είναι χωριστά, φυσικά.

Το κτίριο των Δημοτικών Λουτρών κατεδαφίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘60, σηματοδώντας το τέλος της συνήθειας για μπάνιο σ’ ένα δημόσιο χώρο στην πόλη.

Πληροφορίες: Τάσος Ανδρέου, «Λεμεσός – Αναδρομή Μνήμης», 2009
Φωτογραφίες: Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο – Κέντρο Μελετών Λεμεσού

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.