Χαβούζα, Οι Δεξαμενές

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η Χαβούζα του Αγίου Γεωργίου, είναι το πρώτο γνωστό έργο υδροδότησης της Λεμεσού. Χτίστηκε τον καιρό της Αγγλοκρατίας, ενώ κηρύχτηκε ως αρχαίο μνημείο το 1996. 
 
Η Χαβούζα αποτελείται από 2 δεξαμενές. Τα νερά από την πηγή Μαυρομάτα στην Άλασσα, κατέληγαν τα παλαιότερα χρόνια στο σημείο της Χαβούζας, η οποία θεωρείτο ψηλή περιοχή (περιοχή Τσιρείου). Από εκεί, το νερό έφευγε με σωλήνες και έφτανε στις δημόσιες βρύσες (γούρνες), οι οποίες βρισκόντουσαν σε διάφορα σημεία της Λεμεσού. 

Από τις δημόσιες βρύσες, οι γυναίκες και τα παιδιά κουβαλούσαν με τις κανάτες (κούζες) το νερό στα σπίτια τους για προσωπική χρήση. Τότε, βέβαια, υπήρχαν και οι γνωστοί νερουλάδες που πωλούσαν το νερό στις γειτονιές.

Η χρήση της Χαβούζας σταμάτησε όταν η υδροδότηση της πόλης ήταν πλέον ευθύνη του Υδατόπυργου και της νερομηχανής. 

swipe gallery


swipe gallery


Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.


7460