10663

Χαβούζα Λεμεσού: Οι δεξαμενές νερού στην πόλη

21/12/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η Χαβούζα, το αρχαιότερο από τα μνημεία της ιστορίας της υδροδότησης της Λεμεσού, βρίσκεται στην περιοχή νότια του Τσιρείου Σταδίου.

Μετά την ανακήρυξη του πετρόκτιστου οικοδομήματος σε αρχαίο μνημείο, ο χώρος αποκαταστάθηκε και διαμορφώθηκε κατάλληλα για επισκέψεις. Οι επισκέπτες μπορούν να περιεργαστούν το ίδιο το κτίριο της δεξαμενής, με την χαρακτηριστική θολωτή οροφή.

Για ευκολότερη πρόσβαση, διαμορφώθηκε γύρω από το μνημείο χώρος πρασίνου, με κυπριακά δέντρα και φυτά. Έχουν κατασκευαστεί, επίσης, μικρές κερκίδες για χρήση από τους επισκέπτες και δόμες προσαρμοσμένες στο αμφιθεατρικό υψόμετρο. Έτσι, χάριν και στον νυχτερινό φωτισμό, ο χώρος είναι κατάλληλος για βόλτες όλες τις ώρες της ημέρας.