12817

St. Mary's: Το σχολείο με ιστορία 80+ χρόνων στη Λεμεσό!

25/08/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το 1923, σε μια περίοδο που η Λεμεσός διέθετε πολύ λίγα εκπαιδευτικά ιδρύματα, η Καθολική Εκκλησία αποφασίζει την ίδρυση ενός σχολείου, το οποίο θα διεύθυναν οι μοναχές του Τάγματος της Ιερής Καρδιάς. Το σχολείο αυτό είναι και το μόνο που συνεχίζει να έχει από τότε αδιάκοπη παρουσία στη ζωή της πόλης.

Σκοπός της ίδρυσης του σχολείου, που στεγάστηκε αρχικά σε ένα πετρόκτιστο οικοδόμημα με εσωτερική αυλή, στην οδό Αγίου Ανδρέου 360 (το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα ως έδρα των γραφείων της Μητρόπολης Λεμεσού), ήταν η εκπαίδευση Κυπρίων που ανήκαν στην κοινότητα των Λατίνων (Καθολικών). Στη πορεία, βέβαια, στο σχολείο φοίτησαν πολλά περισσότερα παιδιά, τα οποία δεν ανήκαν στη μειονότητα αυτή, τόσο Ελληνοκύπριοι, όσο και Τουρκοκύπριοι, αλλά και παιδιά άλλων εθνικοτήτων.

Η προτίμηση που έδειχναν σε αυτό πολλές οικογένειες της Λεμεσού, είχε σαν αποτέλεσμα να χρειαστεί η μετακίνηση του σχολείου σε μεγαλύτερο χώρο, στο κτίριο στο οποίο στεγάζεται μέχρι σήμερα, κοντά στον κυκλικό κόμβο του Αγίου Νικολάου. Με τη μετακόμισή του, το σχολείο, που ονομαζόταν αρχικά Terra Santa, πήρε την ονομασία St. Mary’s School, την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα. Το κτίριο, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Σταύρο Οικονόμου, κτίστηκε το 1965 και αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα δείγματα του κυπριακού μοντερνισμού. Κομψά και συμμετρικά σχήματα και το λευκό χρώμα κυριαρχούν στο σχολικό κτίριο, το οποίο ξεχωρίζει μέχρι σήμερα για την αισθητική του.

Το σχολείο είχε δημιουργηθεί αρχικά ως παρθεναγωγείο, αν και το νηπιαγωγείο και δημοτικό ήταν πάντα μεικτά. Από το 2000 λειτουργεί και το γυμνάσιο ως μεικτό σχολείο. Για αρκετά χρόνια λειτουργούσε και οικοτροφείο στη σχολή, το οποίο φιλοξενούσε μαθήτριες από γειτονικές πόλεις και χωριά, αλλά και από το εξωτερικό (από την Αφρική, την Αγγλία, την Ελλάδα και αλλού). Το οικοτροφείο έπαψε να λειτουργεί όταν οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο και λεωφορείο έγιναν πιο εύκολες.

Σε ξεχωριστή πτέρυγα στον χώρο του σχολείου, υπάρχει και το μοναστήρι που φιλοξενεί της μοναχές που το λειτουργούν. Εκεί υπάρχουν κελιά για 24 αδελφές, καθώς και εργαστήρια, κουζίνα, τραπεζαρία, αλλά και μια εκκλησία που μπορεί να φιλοξενήσει 150 άτομα.

Πηγή: «St. Mary's School: Μια πολύμορφη προσφορά στα εκπαιδευτικά δρώμενα της Λεμεσού», Σαλώμη Παπαδήμα - Σοφοκλέους, Πρακτικά 2ου Επιστημονικού Συμποσίου, Προφορικής Ιστορίας, Κέντρο Μελετών Δήμου Λεμεσού
Φωτογραφίες: Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.