5764

Ν. Σαρίπολος: Ο Κύπριος που συνδέει μία πλατεία της Λεμεσού με τη Νομική Αθηνών!

25/01/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η Πλατεία Σαριπόλου είναι ένας από τους δημοφιλέστερους πόλους έλξης στο κέντρο της Λεμεσού. Αν και είναι γνωστή κυρίως ως προορισμός διασκέδασης και αναψυχής, η περιοχή της Σαριπόλου υπήρξε στο παρελθόν ένα κατ’ εξοχήν εμπορικό σημείο της πόλης. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι το όνομα της οδού (τότε) και πλατείας (σήμερα), αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ της Λεμεσού και της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Η σύνδεση αυτή οφείλεται στον ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Νικόλαος Σαρίπολος, νομικός και συνταγματολόγος με καταγωγή από τη Λεμεσό, στην εγκαθίδρυση του Νεοελληνκού κράτους. Η μητέρα του Σαρίπολου, Χρυσηίδα (Τσικινέττα) Πελενδρίδη, ήταν κόρη επιφανούς οικογένειας της Λεμεσού, αλλά ο ίδιος γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1817. Η οικογένεια βρέθηκε στο στόχαστρο των Οθωμανικών αρχών λόγω της ανάμιξής της με την επανάσταση του 1821, και διέφυγε στην Τεργέστη της Ιταλίας.

Ο Νικόλαος Σαρίπολος, αποφοίτησε από τη Σχολή της Ελληνικής Κοινότητας της Τεργέστης, συνέχισε για ανώτερες σπουδές στο Παρίσι το 1836, γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Παρισιού, αλλά μεταπήδησε τελικά στην Νομική Σχολή.Το 1845 διετέλεσε ιδιαίτερος γραμματέας του Πρωθυπουργού Ιωάννη Κωλέττη και το 1846 διορίστηκε υφηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Σαρίπολος παντρεύτηκε το 1847 και απέκτησε 9 παιδιά. Η οικογένεια αναπαρίσταται σε πίνακα της Αθηνάς Σαρίπολου.

Το 1852 απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο εξαιτίας της πολιτικής δραστηριότητάς του και ασχολήθηκε με την ενεργό δικηγορία. Από το 1854 μέχρι το 1860 υπήρξε νομικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εσωτερικών. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών επανήλθε το 1862, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1875.

Το αρχοντικό των Σαρίπολων στην οδό Πατησίων στην Αθήνα, το οποίο κατεδαφίστηκε κατά τη δεκαετία του 1960.

Από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του, ήταν η συμμετοχή στη Β΄ Εθνοσυνέλευση στην Αθήνα, όπου υπήρξε εισηγητής του Συντάγματος του 1864. Θεωρείται πατέρας του ελληνικού συνταγματικού και πολιτειακού δικαίου. Στο Παλιό Κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών, βρίσκεται το Αμφιθέατρο Σαριπόλων, αφιερωμένο στον ίδιο και στον πατέρα του.

swipe gallery

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.