19332

Η Λεμεσός πρωτοπόρος στον αθλητισμό!

22/02/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Αθλητισμός
Κοινωνική Ζωή

Στις 3 Φεβρουαρίου 1896, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στη Χωράφα Χρυσοστομίδη, εκεί που, σήμερα, βρίσκεται ο Δημόσιος Κήπος. Με αγωνία και ενθουσιασμό, Λεμεσιανοί και μη, μαζεύτηκαν στην πόλη για να δουν από κοντά ένα πρωτοφανές, για τα δεδομένα του νησιού, γεγονός. Εκείνη τη μέρα, στις 10 το πρωί, ξεκινούσαν οι Α’ Παγκύπριοι Αγώνες.

Οι πρώτοι παγκύπριοι αγώνες έδωσαν στην Κύπρο μια νέα, διαφορετική πνοή, που λειτούργησε σαν μια τονωτική ένεση με το τέλος της Τουρκοκρατίας. Όλο το νησί, αλλά και η Λεμεσός ειδικότερα, ανταποκρίθηκε θετικά στο ζωντανό, αθλητικό πνεύμα. Έτσι, διψώντας για ζωή, δύναμη και αθλητισμό η Λεμεσός έκανε από τότε σπουδαία βήματα, πρωτοπορώντας στον αθλητικό τομέα.

Ορόσημο στα αθλητικά δρώμενα της Λεμεσού, ήταν η ίδρυση του θρυλικού, αθλητικού συλλόγου ΓΣΟ (Γυμναστικός Σύλλογος Ολύμπια), το 1892, ο οποίος αποτέλεσε και τον πρώτο γυμναστικό σύλλογο ολόκληρης της Κύπρου. Λίγα χρόνια αργότερα κατασκευάστηκε και το στάδιο ΓΣΟ, που για δεκαετίες αποτελούσε το μοναδικό χώρο της Λεμεσού για αθλητικές δραστηριότητες.

Το στάδιο φιλοξενούσε για χρόνια αγώνες στίβου, αλλά και διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις της Λεμεσού, μέχρι και το 1975. Ένας από τους σημαντικότερους αγώνες που διοργανώθηκαν στο στάδιο ήταν οι Β’ Πανελλαδικοί αγώνες, το 1929, με εκπληκτικά ομαδικά και ατομικά αγωνίσματα. Οι Λεμεσιανοί, για ακόμα μια φορά, επιδεικνύοντας αξιοσημείωτο αθλητικό πνεύμα, έσπευσαν να παρακολουθήσουν από κοντά τους αγώνες. Η περιοχή του ΓΣΟ μεταμορφώθηκε σε ένα μεγάλο, αθλητικό πάρκο και πλέον φέρει την ονομασία Φυτίδειο Αθλητικό Κέντρο ΓΣΟ.

Η Λεμεσός πρωτοπόρησε και στον αθλητισμό του γυναικείου πνεύματος, με τη Λεμεσιανή Δομνίτσα Λανίτου να αποτελεί την πρώτη γυναίκα αθλήτρια που συμμετείχε σε παγκύπριους αγώνες στίβου το 1928, αλλά και την πρώτη πρωταθλήτρια της Κύπρου που έλαβε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Μάθε περισσότερα για τις πρωτιές της Λεμεσού εδώ.

Πηγή πληροφοριών: Τάσος Ανδρέου, «Λεμεσός – Αναδρομή Μνήμης», 2009, Limassolinhistory
Φωτογραφίες: Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο – Κέντρο Μελετών Λεμεσού, Λεμεσού Μνήμες

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.