792

Το ιστορικό κτίριο σημείο αναφοράς στην Πλατεία Δικαστηρίων που συνεχίζει να διατηρεί τη ζωντάνια της πόλης 

20/02/2022 - Φωτογραφία: Limassol Today
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή
Αρχιτεκτονική
Ήθη και έθιμα / Παράδοση

Η ιστορική Πλατεία Δικαστηρίων αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα μοναδικό σημείο συνάντησης στο κέντρο της πόλης. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ανάμεσα τους και η νέα χρήση ενός από των πιο χαρακτηριστικών κτίριων του ιστορικού κέντρου που βρίσκεται εκεί, του πρώην κτιρίου των Δικαστηρίων.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό οικοδόμημα με έντονο το νεοαναγεννησιακό στοιχείο που χτίστηκε το 1911 στην πρώην οδό Ιφιγενείας, σήμερα Νικολάου Ξιουτά, από τον Άγγλο αρχιτέκτονα Williams Williams. Σε αυτό το κτίριο, από το 2009 φιλοξενείται η σύγχρονη βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) «Βασίλης Μιχαηλίδης».  

Η ιστορική πλατεία κατάφερε να διατηρήσει τα στοιχεία του παρελθόντος όχι μόνον όσον αφορά την αρχιτεκτονική αλλά και όσον αφορά τις κοινωνικές συνήθειες. Μπροστά από την κύρια είσοδο του κτιρίου των Δικαστηρίων βρισκόταν το υπαίθριο καφενείο του Ριαλά, με τραπεζάκια και καρέκλες στο πεζοδρόμιο. Το καφενείο, αποτελούσε χώρο συγκέντρωσης δικηγόρων, πολιτών και της “ελιτ” της πνευματικής και πολιτικής ζωής της Λεμεσού. 

Σήμερα, στη θέση του, βρίσκονται τα τραπεζάκια του εναλλακτικού Poe bar που εκτείνονται μπροστά από την εμβληματική κύρια είσοδο της βιβλιοθήκης και διατηρούν αυτό το ιστορικό σημείο συνάντησης ζωντανό. Σε αυτό συντείνει και η καθημερινή παρουσία των ακαδημαϊκών και φοιτητών που έχει προσδώσει μια νέα ζωντάνια στην πόλη, «μια καινούργια ώθηση στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική πραγματικότητα της Λεμεσού,» όπως είχε δηλώσει η πρώην Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΠΑΚ Ελπίδα Κεραυνού στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης το 2009.

Πηγές: «Αναδρομή Μνήμης», Τάσος Ανδρέου, Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού, Limassol Today, ΚΥΠΕ, Βιβλιοθήκη Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.