Αν και τα τελευταία χρόνια το πετρόκτιστο, ενετικό γεφύρι δεν αποτελεί τον πρωταγωνιστή του χώρου στάθμευσης που έχει δημιουργηθεί στο πέρασμα του ποταμού Άμαθου, η διαχρονική του παρουσία στην περιοχή δηλώνει την ιστορική σημασία της τοποθεσίας αυτής.
Το μεσαιωνικό γεφύρι είναι κτισμένο πάνω στην κοίτη του Ποταμού Γερμασόγειας, που έχει δώσει το όνομά του σε μια περιοχή με έντονη τουριστική κίνηση τις τελευταίες δεκαετίες. Βέβαια, η τοποθεσία αυτή κάποτε ήταν απλώς εξοχή και το γεφύρι εξυπηρετούσε για τις μετακινήσεις από και προς τις αγροτικές εκτάσεις που βρίσκονταν εκεί. Η ιστορική του σημασία έγκειται στο γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα ελάχιστα μνημεία της περιόδου του μεσαίωνα στην περιοχή αυτή, της οποίας ο χαρακτήρας έχει αλλάξει ριζικά.
Για τους ντόπιους, το πέτρινο γεφύρι είναι ακόμα γνωστό με τις ονομασίες που χρησιμοποιούνταν τον περασμένο αιώνα, ως «παλιογέφυρο» ή «γεφύρι του Άριστου». Αν και η αρχική κατασκευή αποτελούνταν από 2 οξύκορφα τόξα, στις αρχές της δεκαετίας του 1950, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης έργων οργάνωσης και ευθυγράμμισης της κοίτης του ποταμού, προστέθηκε στο γεφύρι ακόμα ένα τόξο, γι’ αυτό και το τρίτο διαφέρει αρκετά από τα προγενέστερα. Το 1990 ανακηρύχθηκε αρχαίο μνημείο και συντηρήθηκε, ενώ σήμερα είναι πλέον κάτω από την ευθύνη του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.