A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες

Η ζωή στο νησί ξεκίνησε από αυτό το βράχο στη Λεμεσό!

Απόκρυμνα βράχια, μια τεράστια ακτογραμμή και η απέραντη θάλασσα της Μεσογείου, αποτελούν το φυσικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται η θέση του Αετόκρεμμου. Η συγκεκριμένη τοποθεσία αποτελεί το σημείο στο οποίο εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά άνθρωποι στο νησί, καθώς και την αρχαιότερη τοποθεσία που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στην Κύπρο. 

Η θέση του Αετόκρεμμου, που βρίσκεται στο κέντρο της νότιας ακτογραμμής του Ακρωτηρίου στη Λεμεσό, χρονολείται το 8500 π.Χ. κάνοντας έτσι την αφετηρία για την πορεία που διένυσε ο άνθρωπος στο νησί. Μάλιστα, αρχαιολογικές έρευνες έχουν φέρει στο φως ευρύματα που βρέθηκαν μέσα στους βράχους, όπως εργαλεία και κοσμήματα, αποκαλύπτοντας ότι οι κάτοικοι που ζούσαν εκεί ήταν κυνηγοί. Έτσι, αυτοί οι άνθρωποι, αιώνες πριν, βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή και σχηματίζοντας μικρές κοινωνικές ομάδες, εγκαταστάθηκαν στον Αετόκρεμμο. 

Η περιοχή του Ακρωτηρίου μαρτυρά, επίσης, τη σχέση που υπήρχε ανάμεσα σε ορισμένα ζώα, που δεν υπάρχουν πια, και τους πρώτους ανθρώπους-κυνηγούς, καθώς και την επίδραση των ανθρώπων στην εξαφάνιση τους. Όπως αποκαλύφθηκε, αρκετά από αυτά τα ζώα, όπως νάνοι ιπποπόταμοι και ελέφαντες, βρέθηκαν καμένα και επεξεργασμένα ως θηράματα, γεγονός που αποδεικνύει ότι αποτελούσαν λεία των ανθρώπων εκείνης της εποχής. Μάθε περισσότερα για τους ελέφαντες και τους ιπποπόταμους, που ζούσαν στο Ακρωτήρι, εδώ.

Πηγή πληροφοριών: «Λεμεσός, Ταξίδι στους Χρόνους μιας πόλης», (2006)

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα άρθρα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα άρθρα αφού επιβεβαιωθούν.Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.