A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες

PHOTOS: Οι χιονισμένες βουνοπλαγιές του Τροόδους σε περασμένες δεκαετίες!

Οι εικόνες από τις λευκές πλαγιές του Τροόδους έχουν γίνει, πια, κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Πλήθος κόσμου επισκέπτεται την οροσειρά της επαρχίας Λεμεσού, απολαμβάνοντας ξεχωριστές στιγμές, που μόνο το λευκό πέπλο από χιόνι μπορεί να προσφέρει. Τι συνέβαινε όμως σε πιο παλιές εποχές; Οι Λεμεσιανοί συνήθιζαν να χαίρονται εξίσου τις ομορφιές που διέθετε το Τρόοδος, ή ήταν κάτι ασυνήθιστο γι’ αυτούς;  

Οι ρετρό φωτογραφίες από τα μέσα του 20ου αιώνα και εξής, αποδεικνύουν ότι το χιονισμένο Τρόοδος αποτελούσε και τότε, ένα δημοφιλή προορισμό, που συγκέντρωνε πολλούς επισκέπτες. Μέσα από τις φωτογραφικές λήψεις, φαίνεται ότι τα παιδιά, αλλά και οι μεγαλύτεροι, δε δίσταζαν να παίζουν και να διασκεδάζουν με το χιόνι στις βουνοπλαγιές. 

Στις φωτογραφίες των περασμένων δεκαετιών, αποτυπώνονται νοσταλγικές στιγμές, που δείχνουν τους επισκέπτες να απολαμβάνουν παιχνίδια με το χιόνι στις πλαγιές, στην κεντρική Πλατεία του Τροόδους, ακόμα και βόλτες με έλκηθρα. Άλλωστε, οι βουνοπλαγιές της οροσειράς, φιλοξενούσαν από τότε, μερικά από τα πιο όμορφα θέρετρα αναψυχής και τουριστικά καταλύματα.

Οι παλιότερες φωτογραφίες από τις χιονισμένες βουνοπλαγιές, βέβαια, είναι σχετικά σπάνιες. Οι φωτογράφοι που μπορούσαν να βρεθούν εκεί, ήταν σαφώς λιγότεροι από αυτούς που σήμερα απαθανατίζουν στιγμές του λευκού τοπίου. Μπορεί να έλειπαν οι εκατοντάδες φωτογραφικές μηχανές, τα drones και τα κινητά τηλέφωνα που σήμερα μεταφέρουν χιλιάδες εικόνες, αλλά το Τρόοδος προσέφερε πάντα το ίδιο καθηλωτικό θέαμα.

Φωτογραφίες: Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο – Κέντρο Μελετών Λεμεσού
Φωτογραφία εξωφύλλου: Λεμεσού Μνήμες

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα άρθρα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα άρθρα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe galleryΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.