2399

Ξενοδοχείο Jubilee: Η ιστορία του υψηλότερου τουριστικού θέρετρου στην ορεινή Κύπρο

20/03/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Ύπαιθρος
Κοινωνική Ζωή

Το 1935, επί Αγγλοκρατίας, ο Κυριάκος και ο Λεωνίδας Μαρκίδης, δύο αδέρφια από το χωρίο Γερόλακκος, αποφάσισαν να ιδρύσουν το ξενοδοχείο Jubilee για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του κοινού που μετέβαινε στο Τρόοδος κατά τη θερινή περίοδο. Τα θέρετρα εκείνη την εποχή λειτουργούσαν μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι κάτοικοι των πόλεων επέλεγαν ορεινές τοποθεσίες για τη διαμονή τους, για να αποφύγουν τις ψηλές θερμοκρασίες.

Αρχικά, ξεκίνησε τη λειτουργία του ως ένα μικρό "glamping site" με ένα κτίριο για κουζίνα και εστιατόριο και σκηνές camping («πολυτελείας») κοντά στο αθλητικό κέντρο «Dolphin». Αργότερα, εξασφάλισαν την τοποθεσία όπου κτίστηκε το ξενοδοχείο με 30 δωμάτια, λίγα μέτρα πιο πάνω.

swipe gallery

Η ονομασία του ξενοδοχείου παρπέμπει στους εορτασμούς για το Ασημένιο Ιωβηλαίο έτος της βασιλείας του Γεωργίου Ε’ (Silver Jubilee). Σε υψόμετρο 1.757 μέτρων, το Jubilee είναι το υψηλότερο τουριστικό θέρετρο στην ορεινή Κύπρο. Μέρος του ξενοδοχείου παραμένει αναλλοίωτο από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα, παρά την ανακαίνιση του, όπως ο χώρος υποδοχής αλλά και το υπόγειο. 

Σχετικα

Μετά την εισβολή του 1974, το ξενοδοχείο στήριξε τους πρόσφυγες προσφέροντας τους εργασία. Ανάμεσα τους ήταν και η κυρία Κούλλα, που δουλεύει ως γκαρσόνι από τότε μέχρι και σήμερα, και αν την αναζητήσεις θα σου διηγηθεί αμέτρητες ιστορίες.

Τηλ: 25 420107

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.