3019

Άνοιξε τις πόρτες της για το κοινό η βιβλιοθήκη - κόσμημα της Λεμεσού!

04/09/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το επιβλητικό κτίριο της Δημοτικής Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης Λεμεσού άνοιξε και επίσημα τις πόρτες του για το κοινό, λειτουργώντας και πάλι μετά από χρόνια. Το αναπαλαιωμένο αρχοντικό Πηλαβάκη, στο οποίο στεγάζεται η βιβλιοθήκη, διαθέτει πλέον τους απαραίτητους χώρους για να φιλοξενήσει χιλιάδες τόμους βιβλίων, επισκέπτες και ποικίλες δραστηριότητες.

Η αποκατάσταση του κτιρίου ολοκληρώθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Λεμεσού και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο έχει αναλάβει και την οργάνωση του υλικού και τη λειτουργία της βιβλιοθήκης. Το ισόγειο του κτιρίου φιλοξενεί το υλικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, που περιλαμβάνει χιλιάδες τόμους με θέματα λογοτεχνίας, λαογραφίας, ιστορίας, ψυχολογίας και πλούσιο κυπρολογικό υλικό. Στο υπόγειο βρίσκεται η συλλογή της Βιβλιοθήκης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, που καλύπτει θέματα εικαστικών τεχνών, ζωγραφικής, φιλοσοφίας και ιστορίας της τέχνης, με εκδόσεις στην αγγλική, γαλλική, ιταλική, ισπανική, γερμανική και ελληνική γλώσσα.

Ο πρώτος όροφος του πρώην αρχοντικού φιλοξενεί πλέον διάφορες αίθουσες, οι οποίες εξυπηρετούν τις ανάγκες όλων των επισκεπτών της βιβλιοθήκης: από αίθουσα υπολογιστών, μέχρι αίθουσα για ιδιωτική μελέτη, αλλά και αίθουσα για εκδηλώσεις. Η επιβλητική αρχιτεκτονική του κτιρίου, με τους κίονες και τα περίτεχνα κιονόκρανα, τις ανάγλυφες διακοσμήσεις στην οροφή και το χαρακτηριστικό μωσαϊκό δάπεδο αποτελούν σταθερά σημεία αναφοράς της ιστορικότητας του κτιρίου, ενώ οι αίθουσες έχουν εξοπλιστεί με λιτή, αλλά μοντέρνα επίπλωση, κατάλληλη για τη διαμόρφωση ενός άνετου και ευχάριστου περιβάλλοντος για τους επισκέπτες.

Σχετικα

Συνδρομητές στη βιβλιοθήκη μπορούν να είναι όλοι, καταβάλλοντας ένα ενδεικτικό, ετήσιο ποσό.