1858

Αέρας αναγέννησης σε πρώην βιομηχανικό χώρο του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού!

01/03/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η οδός Ελευθερίας υπήρξε μια από τις πιο νευραλγικές περιοχές του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού κατά τον 20ο αιώνα. Εργαστήρια και εμπορικά καταστήματα προσέδιδαν ιδιαίτερη ζωντάνια στον δρόμο αυτό, όμως όταν πολλά εγκαταλείφθηκαν, η εικόνα άλλαξε ριζικά. Μια από τις επιχειρήσεις εκείνες, που παραμένει σημείο αναφοράς στην οδό από το 1949 μέχρι σήμερα, συμβάλλει με έναν ιδιαίτερο τρόπο στον αέρα αναγέννησης που πνέει στην περιοχή.

Αγοράζοντας το 2002 ένα πρώην εργαστήριο τζαμιών, η εταιρεία ΕΚΑ επέκτεινε τις εγκαταστάσεις της σε ένα χώρο 756 τ.μ., ο οποίος από το 2015 άρχισε να αποτελεί έδρα πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων. Κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης της εταιρείας, όμως η μεγάλη του έκταση, το στέγαστρο που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του και ο υπαίθριος χώρος, που προσφέρει άπλετο φως και αέρα, το έχει αναδείξει ως ιδανικό μέρος για να φιλοξενήσει πάρτι, γλέντια, παραστάσεις, παρουσιάσεις ή / και προβολές.

Η ιδέα αυτή δόθηκε όταν φιλοξενήθηκε αρχικά η παράσταση μιας σχολής χορού εκεί, ενώ η εταιρεία έδωσε συνέχεια στην τάση αυτή, μεταφέροντας εκεί το ετήσιο γλέντι της Τσικνοπέμπτης, το οποίο έχει εξελιχθεί σε πόλο έλξης πολλών Λεμεσιανών (και όχι μόνο) που γιορτάζουν παραδοσιακά στο κέντρο της πόλης τη μέρα αυτή. Μάλιστα, εκεί φιλοξενήθηκε και το πάρτι του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, με σκοπό να φέρει το κοινό του πιο κοντά στο ιστορικό κέντρο.

Σκοπός της ΕΚΑ είναι να αναβαθμιστεί ο χώρος (έχει δημιουργηθεί ήδη ένας ιδιαίτερος χώρος χαλάρωσης και συναντήσεων εκεί), διατηρώντας τα αρχικά του χαρακτηριστικά. Έτσι θα μπορεί να υπενθυμίζει τον χαρακτήρα της περιοχής, δημιουργώντας όμως τις προϋποθέσεις ώστε να είναι λειτουργικό κομμάτι της νέας εποχής, αφού ο δρόμος αυτός φιλοξενεί πια εστιατόρια και μπαρ, αλλά και παραδοσιακά καφενεία νέας κοπής, όπως επίσης και αρχιτεκτονικά γραφεία και εκθεσιακούς χώρους, που δημιουργούν μια ομαλή γέφυρα ανάμεσα στο τότε και στο σήμερα.