Σε ένα προνομιακό σημείο της πόλης, στην οροφή του κτιρίου Porto Bello (που σημαίνει όμορφο λιμάνι), ξεχωρίζει η μορφή μιας καλλίγραμμης γοργόνας. Το εντυπωσιακό γλυπτό ύψους 6 μέτρων, έργο του Φίλιππου Γιαπάνη, γοητεύει όσους την αντικρίσουν και ιδίως τους φωτογράφους, γι’ αυτό και (αν και βρίσκεται πολύ ψηλά, πάνω από την πόλη) η εικόνα της φτάνει συχνά στα μάτια όλων, μέσα από φωτογραφίες.
Ο γλύπτης έφτιαξε μια γοργόνα που παραπέμπει στην Ελληνική μυθολογία και την ιστορία της αδερφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Με το αριστερό της χέρι προς τα πάνω, μοιάζει να καλωσορίζει όσους φθάνουν στη Λεμεσό από τη θάλασσα, ενώ την ίδια ώρα θυμίζει κάτι από το μύθο, σύμφωνα με τον οποίο η γοργόνα σταματούσε τα καράβια για να ρωτήσει αν ζούσε ή όχι ο βασιλιάς και αδελφός της Αλέξανδρος. Με το δεξί της χέρι κοντά στο μέτωπο, μοιάζει να προστατεύει τα μάτια της από τον ήλιο, για να μπορεί να βλέπει μακριά, σαν να ψάχνει κάτι στον ορίζοντα.
Ο καλλιτέχνης σκόπιμα ήθελε τη γοργόνα χωρίς χαρακτηριστικά προσώπου, όπως μύτη και στόμα. Έτσι, το μυαλό του καθενός μπορεί να φαντάζεται οποιοδήποτε γυναικείο πρόσωπο για την γοργόνα. Όσο για τη βάση του γλυπτού, σύμφωνα με τον μύθο, η γοργόνα κάθεται πάνω σε ένα κύμα το οποίο έβγαλε μαζί της έξω από την θάλασσα και, έτσι, αυτό συνεχίζει να είναι το κάθισμά της.
Για αυτή τη γοργόνα της Λεμεσού, φτιάχτηκε κι ένα παραμύθι, που λέει πως , ενώ κολυμπούσε στις 7 θάλασσες για να βρει το νερό της αιωνιότητας για να το χαρίσει στον αδελφό της, τον Μέγα Αλέξανδρο, η Λεμεσός ήταν ο τελικός της σταθμός, όπου το ντόπιο κρασί αποδείχθηκε το αθάνατο νερό.