Ήταν τέλη του 19ου αιώνα, όταν «ανακαλύφθηκαν» για πρώτη φορά οι Πλάτρες ως περίοπτο θέρετρο για παραθερισμό. Η ελίτ των Άγγλων αποικιοκρατών αναγνώρισε στην υπέροχη τοποθεσία με το εξαιρετικό κλίμα και τις φυσικές ομορφιές, τον ιδανικό προορισμό για διακοπές.
Την μόδα που καθιέρωσαν οι Άγγλοι, δεν άργησαν να ακολουθήσουν και οι Κύπριοι, αρχικά οι πιο ευκατάστατοι και στη συνέχεια οικογένειες από το ευρύτερο φάσμα της τοπικής κοινωνίας. Έτσι, η περιοχή βόρεια του χωριού των Πλατρών, γέμισε σιγά – σιγά ξενοδοχεία και κομψές εξοχικές κατοικίες, που διατηρούνται μέχρι σήμερα, συνθέτοντας την ιδιαίτερη ταυτότητα του χωριού.
Πέρα από τα κτίρια, ένα μεγάλο μέρος των αναμνήσεων της εποχής εκείνης διατηρείται σε χαρακτηριστικές φωτογραφίες που απαθανάτισαν παρέες και οικογένειες παραθεριστών, σε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία των Πλατρών.
Οι παραθεριστές στις Πλάτρες, ιδίως στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, φρόντιζαν να ακολουθούν πιστά τη μόδα της εποχής, τόσο σε ρούχα και κομμώσεις, όσο και σε αυτοκίνητα.
Από τα μέσα του 20ου αιώνα και μετά ο αριθμός των ξενοδοχείων αυξήθηκε σημαντικά στις Πλάτρες, προκειμένου να φιλοξενήσουν τους όλο και περισσότερους επισκέπτες που επέλεγαν το θέρετρο αυτό.
Ένστολος άντρας γύρω στο 1900 μπροστά από τον καταρράκτη των Καληδονίων, σε φωτογραφία του Foscolo.
Αν και σπάνιες, οι φωτογραφίες μαρτυρούν ότι μερικά από τα αξιοθέατα των Πλατρών που κλέβουν και σήμερα τις εντυπώσεις (όπως το Ψηλό Δέντρο ή ο καταρράκτης των Καληδονίων) ήταν από τότε ιδιαίτερα δημοφιλή.
Φωτογραφικό υλικό: Ανδρέας Δρουσιώτης, Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού, Λεμεσού Μνήμες
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.