6337

Μονοπάτι Ρωξάνης Κουδουνάρη - Κοιλάδας των Χαρίτων (Πλάτρες)

13/06/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις ένα μέρος, είναι να ακολουθήσεις βήμα προς βήμα τις καθημερινές διαδρομές των κατοίκων του, αυτές που εφευρέθηκαν δεκαετίες πριν από τους προγόνους τους και συνεχίζουν να αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας τους. Στην περίπτωση των μονοπατιών που διασχίζουν το δημοφιλέστερο κομμάτι της κοινότητας των Πλατρών, οι διαδρομές αυτές αποκαλύπτουν μια πλευρά του χωριού που δεν φανταζόταν ποτέ κανείς.

Τα πλακόστρωτα μονοπάτια, που δημιουργήθηκαν σχεδόν 1 αιώνα πριν, για να συνδέσουν τα πετρόκτιστα εξοχικά με την κεντρική πλατεία των Πλατρών, περνούν μέσα από άγνωστες και μαγευτικές γωνιές, που αποπνέουν αρχοντιά. Η ιδιαίτερη ομορφιά της διαδρομής, που κρύβεται κάτω από πλούσια βλάστηση, θεόρατα πλατάνια και δρύες, ξεναγεί τον επισκέπτη σε μερικά από τα πιο ιστορικά σημεία της περιοχής, μετατρέποντας κάθε βόλτα σε ταξίδι σε ένα ειδυλλιακό παρελθόν.

Η οδός Σπύρου Κυπριανού (παράλληλη προς τον κεντρικό δρόμο των Πλατρών) φιλοξενεί μερικά από τα πιο ιδιαίτερα αρχοντικά, που κατέστησαν το χωριό ένα ζωντανό μουσείο αρχιτεκτονικής. Σε αυτό τον δρόμο έχουν την εκκίνηση και την κατάληξή τους μερικά από αυτά τα κρυφά μονοπάτια, που ενθουσιάζουν όποιον τα ανακαλύψει. Στο δυτικό άκρο του δρόμου, κοντά στην εμβληματική βρύση της Ρωξάνης Κουδουνάρη και

Σχετικα

στην Κοιλάδα των Χαρίτων, καταλήγει το μονοπάτι του παρεκκλησιού του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για ένα μονοπάτι που ξεχειλίζει ρομαντισμό, καθώς κινείται παράλληλα με το ρέμα του Κρυού Ποταμού. Το μονοπάτι συνεχίζει παράλληλα με την Κοιλάδα των Χαρίτων, προς τον κεντρικό δρόμο, περνώντας κάτω από την πυκνή σκιά των πλατάνων, με τον ήχο του τρεχούμενου νερού για παρέα.

Αν επιλέξεις να συνεχίσεις ανατολικά από τη βρύση της Ρωξάνης Κουδουνάρη, επί της Σπύρου Κυπριανού, σε απόσταση 100 μέτρων συναντάς ένα ακόμα κρυφό μονοπάτι, που ξεκινά με σκαλάκια να κατηφορίζουν αριστερά, για ακόμα μια φορά προς την κεντρική Πλατεία, δίπλα ακριβώς στα εστιατόρια και τα café που λειτουργούν εκεί. Το μονοπάτι περνάει δίπλα από τις αυλές μερικών από τα πιο χαρακτηριστικά αρχοντικά των Πλατρών, που δεσπόζουν επιβλητικά σε όλη τη διαδρομή. Η φυσική ομορφιά της διαδρομής, με αρωματικούς θάμνους, πεύκα και άγρια λουλούδια τριγύρω, συναγωνίζεται το μεγαλείο των εξοχικών και τα μάτια χορταίνουν εικόνες.

Αν η διαδρομή σου ανοίξει την όρεξη, μια σειρά από φιλόξενα ταβερνάκια και εστιατόρια, αλλά και όμορφα café, σε περιμένουν για να ανανεώσεις τις δυνάμεις σου.

*Οι Πλάτρες έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Mobilitas, ενθαρρύνοντας τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, μέσω μονοπατιών, ποδηλατικών διαδρομών ή δημόσιων συγκοινωνιών.