4511

Το χωριό της Λεμεσού που γράφτηκε στις σελίδες της Επανάστασης του 1821

08/07/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Θρησκεία
Πολιτική Ιστορία
Ύπαιθρος

Η ιστορία της Επανάστασης του 1821 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία είναι γνωστή στους περισσότερους – ακόμα και εκτός του ελληνικού χώρου. Μια από τις λιγότερο γνωστές σελίδες της είναι η εκτέλεση των κληρικών της Κύπρου στις 9 Ιουλίου 1821, που συνδέει ένα από τα πιο ιστορικά χωριά της Λεμεσού με την ηρωική αυτή εποχή.

Λίγα χρόνια πριν την επανάσταση, είχε αναλάβει οικονόμος στη Μονή Τιμίου Σταυρού Ομόδους ο Δοσίθεος. Ο κληρικός είχε φροντίσει να διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Κιουτσούκ Μεχμέτ, τότε διοικητή της Κύπρου, δωρίζοντάς του αντικείμενα από το θησαυροφυλάκιο του μοναστηριού. Έτσι, εξασφάλιζε εξυπηρετήσεις για τους χωριανούς, οι οποίοι τον αγαπούσαν πολύ και τον θεωρούσαν προστάτη τους.

Ο ξεσηκωμός του 1821, αν και εκδηλώθηκε στη μητροπολιτική Ελλάδα, είχε σαν συνέπεια αντίποινα των Οθωμανών σε όλη την επικράτεια της Αυτοκρατορίας. Έτσι, τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου 1821, ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός και οι Επίσκοποι της Κύπρου οδηγήθηκαν στον θάνατο. Μεταξύ των κληρικών που πέσανε θύματα τη θηριωδίας ήταν και ο οικονόμος της Μονής Τιμίου Σταυρού Ομόδους, Δοσίθεος.

swipe gallery

Σήμερα, ο Δοσίθεος συνεχίζει να υποδέχεται τους επισκέπτες του Μοναστηριού, αφού οι ντόπιοι θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη του, τοποθετώντας την προτομή του στην κύρια είσοδό του, στην καρδιά του Ομόδους.

Σχετικα

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.