8200

Το αγρόκτημα του Κώστα, που έγινε αφορμή να ζωντανέψει ένα ερειπωμένο χωριό!

12/10/2021
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Ο Κώστας Βιολάρης ήταν προγραμματισμένο να ζήσει ως γεωργός, κι ας ήταν κατά βάθος και λίγο καλλιτέχνης (εξ ου και το μουσικό επίθετο), κι ας είχε και ένστικτο επιχειρηματία (όπως φάνηκε στην πορεία). Οι άνθρωποι, όμως, έχουν πάντα την ευκαιρία να αλλάξουν την πορεία της ζωής τους και η έμφυτη τάση του Κώστα για δημιουργία, έγινε η κινητήρια δύναμη για την αλλαγή αυτή.

Σήμερα, ο Κώστας Βιολάρης, εκτός από μία φάρμα με ποικίλες καλλιέργειες, έχει να καμαρώνει και για μία δραστήρια μεταποιητική βιοτεχνία με φρέσκους χυμούς, αλλά και για ένα από τα πρώτα και πιο γνωστά αγροτουριστικά συγκροτήματα στην Κύπρο. Πίσω από το Αγρόκτημα Agrovino στη Λόφου, βρίσκεται η αστείρευτη ανάγκη ενός ανθρώπου να πειραματίζεται, να βουτάει με θάρρος σε άγνωστα νερά και να δίνει ζωή σε ιδέες που μπορεί και να μην θεωρούνται πάντα λογικές.

Με τη δύσκολη πείρα της επιβίωσης από τη γη, ο Κώστας έμαθε καλά ότι «αν περιμένεις από τους μεσάζοντες για να βγάλεις κέρδος, θα είσαι πάντα μείον». Γι’ αυτό και όταν τα εσπεριδοειδή και τα κατακόκκινα ρόδια του αγροκτήματος ξεδιαλέγονταν και έχαναν την αξία τους με το παραμικρό γδάρσιμο, αποφάσισε να πάρει τον πεντανόστιμο και ωφέλιμο χυμό τους και να τον προσφέρει στον κόσμο χωρίς μεσάζοντες. Κάπως έτσι, ο κατακόκκινος και γλυκός χυμός ρόδι, έγινε ένα από τα πιο αγαπητά δροσιστικά ροφήματα που μπορεί να βρει κανείς σε περίπτερα και παντοπωλεία.

swipe gallery

Πέρα από το αγρόκτημα, ο Κώστας βρήκε έμπνευση και στα χαλάσματα του χωριού της γυναίκας του, στη Λόφου. Το χωριό που είχε εγκαταλειφθεί σχεδόν ολότελα, τον γοήτευσε με την αρχιτεκτονική του και δεν έχασε την ευκαιρία να αναπαλαιώσει το προικώο σπίτι, στο οποίο έστησε ένα φιλόξενο ταβερνάκι, το πρώτο στη Λόφου μετά από πολλά χρόνια. «Στο χωριό δεν υπήρχε καν πρόσβαση κατάλληλη για λεωφορεία, όμως όταν άρχισε να γίνεται γνωστή η ταβέρνα, κινητοποιηθήκαμε μαζί με τον Πρόεδρο της Κοινότητας για να φτιάξουμε και τους δρόμους», εξηγεί ο Κώστας.

swipe gallery

Πολύ σύντομα, κοντά στο ταβερνάκι φτιάχτηκαν και καταλύματα, για όσους δεν μπορούσαν να χορτάσουν το χωριό μέσα σε μία μόνο μέρα. Λίγα χρόνια μετά, η Λόφου αναδείχθηκε σε έναν από τους δημοφιλέστερους αγροτουριστικούς προορισμούς στο νησί, ενώ ο Κώστας μαζί με συναδέλφους του, πρωτοστάτησε στην ανάδειξη του αγροτουρισμού.

swipe gallery

Σήμερα, το Agrovino είναι η απόδειξη ότι όρια δεν υπάρχουν. Όσο η φαντασία, το μεράκι και η δημιουργικότητα οδηγούν τους ανθρώπους, θα αφήνουν πολύ όμορφα πράγματα στο πέρασμά τους. Η ταβέρνα, τα καταλύματα και το μπαρ, όπου βρίσκει κανείς όλα τα προϊόντα της φάρμας του Κώστα, είναι σίγουρα από τις πιο φιλόξενες, αυθεντικές και νόστιμες αποδείξεις αυτής της εξέλιξης.

Σχετικα