43350

Λόφου

04/07/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Τοποθεσία

Το χωριό Λόφου βρίσκεται βορειοδυτικά της Λεμεσού, σε απόσταση 26 χιλιομέτρων από την πόλη. Έχει υψόμετρο κατά μέσο όρο 780 μέτρων και περιβάλλεται από τις γειτονικές κοινότητες Πέρα Πεδί στα βόρεια (περί τα 6,5 χλμ) και Άγιο Θεράποντα στα νοτιοδυτικά (περί τα 4,5 χλμ).

Ιστορία

Το χωριό χτίστηκε στα χρόνια των αραβικών επιδρομών, όταν οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα παράλια για λόγους προστασίας. Σύμφωνα με το χρονογράφο Λεόντιο Μαχαιρά, η Λόφου παραχωρήθηκε γύρω στα 1392 μαζί με κάποια άλλα χωριά από το βασιλιά της Κύπρου Ιάκωβο Α΄ (1382-1398) στον αδελφό του Τζανότ ντε Λουζινιάν, λόρδο της Βηρυτού.

Η περίοδος της Αγγλοκρατίας, σύμφωνα με τον ερευνητή Πόρακο (2004), μεταμορφώνει τη Λόφου σ’ ένα μεγάλο αμπελοχώρι. Το συνεχές φύτεμα αμπελιών άλλαξε την όψη του χωριού, ιδίως όταν άνθιζαν τα αμπέλια στις όμορφα κτισμένες και επιμελώς διατηρημένες δόμες. Σήμερα η Λόφου έχει μετατραπεί αργά και σταδιακά σε ένα αγροτουριστικό θέρετρο της Κύπρου.

Τα παραδοσιακά προϊόντα για τα οποία φημίζεται το χωριό είναι το κρασί, η ζιβανία και ο ππαλουζές.

Πλατεία

Την πλατεία του χωριού αποτελεί η περιοχή που συνιστά το άνοιγμα στο κέντρο της κοινότητας και χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης και ενίοτε ως χώρος κοινωνικών εκδηλώσεων.

Κτίρια

Αρχιτεκτονική του χωριού: Η Λόφου είναι αμφιθεατρικά κτισμένη και οι δρόμοι ακολουθούν την κλίση του εδάφους. Οι περισσότεροι δρόμοι είναι χαλικόστρωτοι και οι απόμεροι χωμάτινοι. Πριν από λίγα χρόνια χρησιμοποιήθηκε και το πλακόστρωτο με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας. Ο κεντρικός δρόμος του χωριού είναι παραδοσιακός χαλικόστρωτος. Σήμερα, τα περισσότερα σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί.

Οι ξύλινες κατασκευές: Οι ξύλινες κατασκευές γίνονταν στις στέγες, στο πάτωμα, στα ανώγια, στις πόρτες και στα παράθυρα. Οι πόρτες κατασκευάζονταν από μεγάλα και χοντρά σανίδια, που τοποθετούνταν όρθια. Στα πιο παλιά σπίτια τα παράθυρα έκλειναν μόνο με τα ξύλινα παραθυρόφυλλα. Αργότερα, προστέθηκαν και τα τζαμλίκια.

swipe gallery

Μουσείο

Μουσείο Ελιόμυλου: Το ελαιοτριβείο της Λόφου είναι ιδιοκτησία της εκκλησίας και κτίστηκε γύρω στις αρχές του 20ου αιώνα. Το κτίριο είναι ένα ορθογώνιο πετρόκτιστο οικοδόμημα που περιλάμβανε 2 δωμάτια. Στο ένα δωμάτιο βρίσκονται τα μέσα που χρησιμοποιούσαν για την παραγωγή λαδιού και το άλλο δωμάτιο χρησίμευε ως αποθήκη. Οι βασικές εγκαταστάσεις του ελιόμυλου είναι ο πέτρινος μύλος. Σε ένα τοίχο υπάρχει η «νισκιά» για το άναμμα φωτιάς, που χρειαζόταν για το βράσιμο του νερού. 

swipe gallery

Βρύσες

Η «βρύση της Ελιτζιής» βρίσκεται περίπου 1 χιλιόμετρο βορειανατολικά της Λόφου, στο μέσο του δρόμου προς τη Συλίκου και κατασκευάστηκε το 1842. Οφείλει το όνομα της στην τοποθεσία της περιοχής. Η δεξαμενή διακοσμείται με όμορφα κτισμένα μεγάλα ανοίγματα απ’ όπου οι κάτοικοι της Λόφου προμηθεύονταν νερό για τις ανάγκες τους μέχρι το 1953. Στη συνέχεια οι Βρετανοί έχτισαν τσιμεντένιες βρύσες σε διάφορα σημεία του χωριού.

Χαρακτηριστικοί δρόμοι

Οι πλέον χαρακτηριστικοί δρόμοι του χωριού είναι η οδός «Ιωάννη Σταυριανού» στην περιοχή «Σταυρός» της Λόφου καθώς και ο κεντρικός λιθόστρωτος δρόμος του χωριού. Και οι δύο δρόμοι αναδεικνύουν τη λαϊκή αρχιτεκτονική της Λόφου, προβάλλοντας τα κυρίαρχα δομικά υλικά, την πέτρα και το ξύλο.

Μνημεία / αγάλματα

Το χωριό ανέδειξε σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο ήρωας του 1821 Ιωάννης Σταυριανός και ο ήρωας κληρωτός λοχίας του 1974 Ηλίας Καννάουρος. Τα αγάλματα και των 2 βρίσκονται εντός του προαυλίου του Δημοτικού Σχολείου Λόφου.

Εκκλησία της Παναγίας της Χρυσολοφίτιτσσας

Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου: Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Το κτίσιμο του κεντρικού κτιρίου άρχισε πιθανόν το 1854 και ολοκληρώθηκε το 1872. Είναι κτισμένη σε μικρό ύψωμα στα δυτικά του χωριού, με θέα σε ολόκληρο το χωριό. Το μήκος της εκκλησίας φτάνει τα 3,5 μέτρα, ενώ το πλάτος τα 13, 3 μέτρα.

Το εσωτερικό της Παναγίας της Χρυσολοφίτισσας: Η εκκλησία είναι μονόκλιτη εσωτερικά με έντονα στοιχεία της γοτθικής τέχνης, κυρίως στη στέγη του ναού. Το περίτεχνο τέμπλο και ο δεσποτικός θρόνος είναι δημιουργήματα του Λαρνακέα Ευτύχιου Λεπτουργού. Το εσωτερικό της εκκλησίας φέρει τη σφραγίδα και ενός άλλου καλλιτέχνη, του Όθωνα Γιαβόπουλου, παππού του Γιώργου Βασιλείου, πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος από το 1910 ως το 1919 δημιούργησε όλες τις τοιχογραφίες που υπάρχουν στην εκκλησία.

swipe gallery

Τα καμπαναριά: Στο εξωτερικό της εκκλησίας υπάρχουν 2 πετρόκτιστα καμπαναριά που χτίστηκαν το 1910. Στο περίτεχνο τριστάσιο καμπαναριό είναι τοποθετημένη η βαρύγδουπη και μεγάλη καμπάνα.

Ξωκλήσια: Στη Λόφου υπάρχουν ακόμα τα ξωκλήσια των Αγίου Γεωργίου, Προφήτη Ηλία, Αγίας Μαρίνας και Αγίων Πατέρων.

Σχετικα

Σχολείο

Το Δημοτικό Σχολείο της Λόφου είναι κτισμένο στο ψηλότερο σημείο του χωριού. Πρόκειται για νεοκλασικό κτίριο, που υιοθετεί στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των σπιτιών. Το 1917 αρχίζει να κτίζεται το νέο σχολικό κτίριο του χωριού. Στο κτίριο, όπου ήταν αρχικά μόνο το Αρρεναγωγείο, μετακινήθηκε το 1937 και το Παρθεναγωγείο κι έγινε το Μικτό Δημοτικό Σχολείο Λόφου.

swipe gallery

Μονοπάτι της φύσης

Το μονοπάτι της φύσης στη Λόφου ξεκινά μερικές δεκάδες μέτρα έξω από το χωριό, με κατεύθυνση προς τη Συλίκου, από το χωματόδρομο που βρίσκεται βόρεια του χωριού. Έχει μήκος περίπου 1,5 χλμ και ακολουθεί μια κατηφορική πορεία προς την παραδοσιακή βρύση της Ελιτζής, από όπου οι παλιοί κάτοικοι του χωριού έπαιρναν νερό από το 1842.

Το ρέμα κατά μήκος του μονοπατιού έχει δημιουργήσει 1 μικρό οικοσύστημα με πλήθος από διαφορετικά είδη της κυπριακής πανίδας και χλωρίδας, με έντονη την παρουσία ψηλών θάμνων και δρυών, καθώς και πολλών αρωματικών φυτών.

Eκδρομικός χώρος Προφήτη Ηλία

Ένας καλοδιατηρημένος χώρος με μαγευτική θέα προς το φράγμα του Κούρρη, την πόλη της Λεμεσού, την αλυκή Ακρωτηρίου, καθώς και τις παρυφές των κοινοτήτων δυτικά της Λόφου, όπως οι Κυβίδες. Είναι ένας χώρος με ξύλινα τραπέζια, παιδική χαρά και χώρο για άναμμα φωτιάς, περίπου 1,5 χλμ νότια του χωριού, γύρω από το ξωκλήσσι του Προφήτη Ηλία.

Ζυθοποιείο

Στο μικρό ζυθοποιείο του Κυριάκου με την επωνυμία Bes Beer, θα δει κανείς τη μπύρα να περνάει από όλα τα στάδια της ζύμωσης και της ανάμιξής της με τα ξεχωριστά αρώματα του λυκίσκου.

Φαγητό - Ποτό

Ταβέρνα Καμάρες (25 470719)

Ταβέρνα Αγροβίνο (25 470202)

Αγροβίνο wine bar (25 470202)

Διαμονή

Αγροβίνο (25 470202)

Ξενώνας Απανεμιά (99 527711)

Lofou Palace (99 452866)

Ξενώνας Οινόεσσα (99 373371)

Απόκρυφο Boutique Hotel (25 813777)

Xenios Cottages (99 666773)

Anefani House (99 632017)

Kazani House (96 499808)

Μetamorphosis Mansions (99 020249)

Constantias Stone Houses (96 671027)

MyLofou (99 663314)

Lofou Traditional Stone House (99 432632)

Folia Lofou

swipe gallery

Φεστιβάλ, γιορτές, πανηγύρια

Φεστιβάλ Δεκαπενταυγούστου: Τετραήμερο Φεστιβάλ κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, που προσελκύει περίπου 5000 άτομα και τιμήθηκε με το βραβείο «Europe for Festivals – Festivals for Europe» για την περίοδο 2015 – 2016.

Γιορτή Ππαλουζέ: Η ετήσια γιορτή του Συνδέσμου Αποδήμων, προσελκύει 2000 - 3000 άτομα, με κέρασμα ππαλουζέ και δραστηριότητες γύρω από την κυπριακή παράδοση.

Παιχνίδια της Λαμπρής: Κάθε Δευτέρα του Πάσχα στην πλατεία της Κοινότητας, διοργανώνονται παραδοσιακά παιχνίδια για μεγάλους και μικρούς.

Καθαρά Δευτέρα: Την ομώνυμη μέρα στον εκδρομικό χώρο του Προφήτη Ηλία στην Λόφου, πραγματοποιείται γιορτή με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, διαγωνισμός χαρταετού και παιχνίδια με σαρακοστιανό μπουφέ.

Τηλέφωνο: 25 470 020