Βράχος Αγίας Ειρήνης (Πλάτρες)

11/09/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το τοπίο είναι πραγματικό συγκλονιστικό. Ο βράχος ξεπροβάλλει μέσα από το πυκνό πευκοδάσος του Τροόδους και επιβάλλεται στη γύρω περιοχή. Η θέα από αυτό το – άγνωστο σε πολλούς – σημείο σου κόβει την ανάσα και αποκαλύπτει όλο το μεγαλείο των ορεινών όγκων της Κύπρου.

Ο βράχος της Αγίας Ειρήνης, όπως ονομάζεται, βρίσκεται στα βορειοανατολικά του χωριού Πάνω Πλάτρες, στο δρόμο που οδηγεί από το Ψηλό Δέντρο στον Μέσα Ποταμό. Από το βράχο βλέπεις όλη την περιοχή, σα να ήταν ένας ζωντανός χάρτης: τα σπίτια των Πάνω Πλατρών, ο δρόμος προς τις Κάτω Πλάτρες, τα νέα εξοχικά που χτίζονται συνέχεια γύρω από το χωριό. Απόλυτος κυρίαρχος το πράσινο, με το δάσος να καλύπτει πυκνό όλη την περιοχή.

Στο σημείο φτάνει κανείς εύκολα, διανύοντας μια μικρή απόσταση σε χωματόδρομο, είτε με τα πόδια, είτε με ποδήλατο (το σημείο αποτελεί μέρος της ποδηλατικής διαδρομής με εκκίνηση στο Ψηλό Δέντρο), είτε και με αυτοκίνητο οποιουδήποτε τύπου. Βγαίνοντας από το χωματόδρομο, θα διανύσεις μια μικρή απόσταση μέσα στο δάσος, ανηφορίζοντας προς το βράχο. Η ίδια αυτή η διαδρομή, ένα μικρό μονοπάτι στη φύση, έχει τη δική της χάρη, με πανύψηλα πεύκα να τη στολίζουν και να την κάνουν να μοσχομυρίζει αρώματα, τις ανδρουκλιές να εντυπωσιάζουν με τον κορμό τους να αλλάζει «φορέματα» από χρυσό – καφέ σε σκούρο πράσινο και τα νέα δενδρύλλια να κρέμονται θαρραλέα από την άκρη του γκρεμού.

Τα γυμνά βράχια στην άκρη του λόφου μοιάζουν να σε προσκαλούν μόλις φθάσεις εκεί. Τόλμησέ το, αν φοράς καλά αθλητικά παπούτσια και αν είσαι κάπως εξοικειωμένος με το σκαρφάλωμα: είναι μοναδική η αίσθηση ότι ανάμεσα σ’ εσένα, το βουνό και τον ουρανό δε μεσολαβεί τίποτα άλλο.

Extra tip: Κάτω από την Αγία Ειρήνη, στη ρεματιά του Κρυού Ποταμού, την άνοιξη θα ακούσεις να κελαηδούν τα αηδόνια.

*Οι Πλάτρες έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Mobilitas, ενθαρρύνοντας τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, μέσω μονοπατιών, ποδηλατικών διαδρομών ή δημόσιων συγκοινωνιών.

swipe gallery


2136