27778

Φοινί

23/08/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το Φοινί είναι ένα ορεινό χωριό της Λεμεσού, μέσα στο δάσος του Τροόδους, σε μέσο υψόμετρο 950 μέτρων. Είναι γνωστό ως χωριό των Πιθαράδων, με μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική, λόγω του κόκκινου χώματος που διαθέτει. Τα ενετικά γεφύρια που το περιβάλλουν, υποδεικνύουν ότι αποτελούσε κόμβο μετακινήσεων κατά τον 16ο αιώνα. 

Αναφορικά με την ονομασία του, υπάρχουν αμέτρητες εκδοχές με την επικρατέστερη να αποδίδει το όνομα στο χρώμα του εδάφους. Η αρχαία ελληνική ρίζα φοιν- συναντάται στις λέξεις φοινός και φοινώδης (κοκκινωπός). 

swipe gallery

Θέση Θέας

Λίγο πριν την είσοδο στο χωριό, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει πανοραμική θέα στην κοιλάδα του ποταμού Διαρίζου, από το Φοινί μέχρι την Πάφο.

swipe gallery

Η βρύση Μιχάλη και Βασίλη 

Κτίστηκε στην μνήμη δύο παιδιών από το Φοινί, τον Μιχάλη και τον Βασίλη Ηρακλέους που χάθηκαν στην Ελλάδα. Φτιάχτηκε από δύο γνωστούς γλύπτες και μαρμαράδες από την Τήνο το 2017.

swipe gallery

Η βρύση της «Πελλομαρούς»

Πήρε το όνομά της από μία γυναίκα που θεωρούνταν τρελή κι έμενε εκεί κοντά.

Πλατεία - Μνημείο Ηρώων

Εδώ, βρίσκονται τα καφενεία του χωριού, το Κέντρο Νεότητας, και το μνημείο αφιερωμένο στους 2 αγωνιστές του Φοινιού που έπεσαν κατά τον Αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955 – 59.

swipe gallery

Πάρκο Στέλιου Περικλέους

Κοντά στον δρόμο που οδηγεί προς τον καταρράκτη, βρίσκεται ένα περιφραγμένο πάρκο το οποίο διαθέτει και παιδότοπο.

swipe gallery

Καταρράκτης της Χαντάρας & Διπλοχάνταρο

Το νερό του καταρράκτη πέφτει από ηφαιστειογενή πετρώματα ύψους 8 μέτρων περίπου. Ακριβώς πάνω από τον καταρράκτη, βρίσκεται το Διπλοχάνταρο, όπου το νερό κυλά σε 3 διαφορετικά επίπεδα.

swipe gallery

Μονοπάτι της φύσης

Τον καταρράκτη της Χαντάρας συνδέει με το μοναστήρι της Τροοδίτισσας μία διαδρομή που περνά μέσα από πυκνό δάσος και ακολουθεί πορεία αριστερά του ποταμού Διαρίζου. Το καλοκαίρι το θέαμα είναι μαγευτικό.

swipe gallery

Εκδρομικός χώρος Τροοδίτισσας

Είναι από τους μεγαλύτερους και ομορφότερους εκδρομικούς χώρους που θα βρεις στην ορεινή Λεμεσό.

swipe gallery

Γεφύρια

Περιμετρικά του χωριού υπάρχουν 3 ιστορικά, μεσαιωνικά γεφύρια.

Το Γεφύρι της Ελιάς 

swipe gallery

Το Γεφύρι του Πισκόπου

swipe gallery

Το Γεφύρι της Εκκλησιάς

swipe gallery

Εκκλησίες

Μονή Τροοδίτισσας: Χρονολογείται από τα Βυζαντινά χρόνια. Πρόκειται για το μοναστήρι που είναι χτισμένο ψηλότερα από κάθε άλλο στην Κύπρο.

swipe gallery

Εκκλησία Τιμίου Σταυρού: Η εκκλησία του χωριού κτίστηκε μεταξύ του 18ου και 19ου αιώνα.

swipe gallery

Μοναστήρι Αγίων Αναργύρων: Βρίσκεται σε υψόμετρο 920 περίπου μέτρων. Στο προαύλιό του, οι ντόπιοι γιορτάζουν τη Δευτέρα του Πάσχα.

Παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας: Κατασκευάστηκε δίπλα σε ένα παμπάλαιο ιερό, στο οποίο οι κάτοικοι του χωριού συνήθιζαν ανέκαθεν να γιορτάζουν την Αγία Μαρίνα.

swipe gallery

Παρεκκλήσι της Αγίας Άννας: Ολοκληρώθηκε το 1993. Η τοποθεσία του είναι μοναδική, καθώς μοιάζει σαν μικρό κάστρο.

Παρεκκλήσι Αγίου Γεωργίου: Ένα μικρό εκκλησάκι, μέσα στην ησυχία μίας έρημης πλαγιάς, που κτίστηκε μεταξύ του 2001 – 2002.

swipe gallery

Ιχθυοτροφείο

Το ιχθυοτροφείο πέστροφας του χωριού, τροφοδοτεί καθημερινά την περιοχή, αλλά και ολόκληρη την Κύπρο, με φρέσκα ψάρια.  

swipe gallery

Αγγειοπλαστική

Μερικές εκατοντάδες χρόνια πριν, η κοινότητα Φοινιού αποτέλεσε ένα από τα 3 σημαντικότερα κέντρα αγγειοπλαστικής τέχνης στην Κύπρο (τα άλλα δύο ήταν η Λάπηθος, και ο Κόρνος). Σήμερα στο χωριό συνεχίζουν να λειτουργούν 3 εργαστήρια, από όπου μπορεί να προμηθευτεί κανείς τα αγγεία αυτά.

swipe gallery

Τοπικές γεύσεις

Φοινιώτικο Λουκούμι: Την τέχνη της κατασκευής του φοινιώτικου λουκουμιού εισήγαγε ο Φυλαχτής Πηλαβάκης, μεταφέροντας την από την Αίγυπτο.  

Καϊκανάς: Ένας ιδιαίτερος λουκουμάς, με αυγά και γάλα, που συνοδεύεται με έψημα, είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες παραδοσιακές γεύσεις του χωριού.

swipe gallery

Φαγητό – Ποτό

Στο Φοινί μπορεί κανείς να απολαύσει παραδοσιακές γεύσεις. Στην Ταβέρνα Φοινί απολαμβάνει κανείς υπέροχη θέα, μεζεδάκια και φρέσκια πέστροφα, ενώ το εστιατόριο «Νεράιδα» είναι ιδιαίτερα γνωστό για τον ταβά του. Στο Κέντρο Νεότητας μπορεί να πιει κανείς τον καφέ του μαζί με φοινιώτικο λουκούμι.

swipe gallery