3830

Η σπάνια νοστιμιά του γαμήλιου τραπεζιού, έγινε καθημερινή απόλαυση στη Λεμεσό!

16/07/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Μερικές από τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις της κυπριακής, παραδοσιακής κουζίνας συνδέονται με στιγμές γιορτής, αφού ο κόσμος ανέκαθεν ήθελε να ενισχύει τη χαρά του με φαγητό και ποτό. Το ρέσι είναι ένα εξαιρετικό έδεσμα που παλιότερα το γευόταν κανείς μόνο σε γάμους, σήμερα όμως αποτελεί μια καθημερινή απόλαυση στη Λεμεσό.

Πρόκειται για μια χρονοβόρα παρασκευή, που επιτρέπει στο κρέας και στο σιτάρι να βγάλουν όλη τη νοστιμιά τους, καθώς σιγοψήνονται μέσα σε μεγάλα καζάνια. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που ένα τέτοιο πιάτο δεν το έβρισκε κανείς συχνά. Και αυτό ίσχυε μέχρι που το ρέσι απέκτησε σταθερή και καθημερινή παρουσία στο μενού μιας ταβέρνας στη Λεμεσό.

Στο ύψωμα του Αρμενοχωρίου, λίγα λεπτά έξω από την πόλη, το μενού της ταβέρνας Άγιος Επίκτητος αποτελεί τον πιο άμεσο τρόπο για να πάρει κανείς μια γεύση από τα παραδοσιακά γιορτινά τραπέζια του τόπου μας. Το χυλωμένο ρέσι, το ζεστό χαλούμι, τα φρέσκα κουπέπια και οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά εδέσματα που ξυπνάνε μνήμες από τα παλιά.

Μπορεί το ρέσι να είναι η πιο περίπλοκη και δυσεύρετη παρασκευή, αλλά και για να γεμίσουν και να ψηθούν σωστά τα αμπελόφυλλα και οι κολοκυθοανθοί χρειάζεται μεράκι και μαεστρία. Η καλή γνώση των παραδοσιακών γεύσεων είναι το κλειδί για να επιλεγούν τα φρέσκα κρεατικά, αλλά και το φρέσκο, αιγινό χαλούμι από ντόπιους παραγωγούς, που συμπληρώνουν την πανδαισία ενός γιορτινού τραπεζιού.