16061

Το πανέμορφο χωριό της Λεμεσού, όπου οι πασχαλιές ζωγραφίζουν αριστουργήματα!

11/04/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κάποιες φορές, η φύση έχει τόσο καλλιτεχνικό ταλέντο, ώστε δε χρειάζεται να παρέμβει ο ανθρώπινος παράγοντας για να αναδειχθεί ένα αριστούργημα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξέρει κανείς που να κοιτάξει, αλλά και να μπορεί να σεβαστεί και να θαυμάσει τη φυσική δημιουργία. Αυτό ισχύει στην περίπτωση της Βάσας Κοιλανίου κάθε χρόνο, όταν μπαίνει η άνοιξη.

Πρόκειται για μια ημιορεινή κοινότητα, περίπου 35 λεπτά μακριά από τη Λεμεσό, η οποία διαθέτει τόσο φυσικές ομορφιές, όσο και παραδόσεις. Το γραφικό χωριό, με τα πετρόκτιστα σπίτια και τα πλακόστρωτα δρομάκια, αναδεικνύεται διπλά στην άνοιξη και ιδίως τον Απρίλη, όταν οι πασχαλιές, που ευδοκιμούν σε όλο το χωριό, ανθίζουν σε όλο τους το μεγαλείο.

Το γνωστό, θαμνώδες φυτό, που έχει συνδέσει το όνομά του με την περίοδο του Πάσχα, γεμίζει όλο το χωριό με μωβ πινελιές, καθώς τα μικρά, μωβ λουλούδια του καλύπτουν όλα του τα κλαδιά. Έτσι, η φύση μοιάζει να στολίζει ολόκληρο το χωριό για να γιορτάσει την άνοιξη, αλλά και το Πάσχα. Η πασχαλιά, άλλωστε, είναι ένα φυτό ανθεκτικό και στο κρύο και στη ζέστη, που δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για να προσφέρει κάθε Απρίλη πλούσια τα χρώματα, αλλά και τα χαρακτηριστικά αρώματα των λουλουδιών του. Μάλιστα, αν ο χειμώνας είναι βαρύς, η πασχαλιά βγάζει ακόμα περισσότερα άνθη.

Τα λουλούδια της πασχαλιάς χρησιμοποιούνται συχνά για τον στολισμό του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή, καθώς η λαϊκή παράδοση αναφέρει ότι το φυτό άνθισε για πρώτη φορά όταν φιλοξένησε κάτω από τα κλαδιά του την Παναγία, τσακισμένη από τον πόνο μετά τη σταύρωση του Χριστού, η οποία το ευλόγησε.