1668

Ο Στέλιος και η οικογένειά του, συντηρούν μία παμπάλαια παράδοση στο χωριό!

22/10/2021
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οι άνθρωποι στο χωριό Άρσος της ορεινής Λεμεσού, συντονίζονταν πάντα με τον κύκλο του σταφυλιού. Το αμπέλι, ο τρύγος, τα βαρέλια και η απόσταξη όριζαν τις εποχές του χρόνου από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο Στέλιος Στυλιανού αποφάσισε, λοιπόν, να δώσει ξανά ζωή στο παραδοσιακό αποστακτήριο της οικογένειάς του.

swipe gallery

Λίγα μέτρα από την πλατεία του χωριού, βρίσκεται ένα παραδοσιακό κτίριο, γεμάτο τεράστια πιθάρια και με το μεγάλο καζάνι με το καμίνι στην αυλή, τα οποία χρησιμοποιούνταν από τον προηγούμενο αιώνα για την παραγωγή προϊόντων του σταφυλιού. Ο Στέλιος, με τη βοήθεια και της νέας γενιάς της οικογένειάς του, αποφάσισε να επαναλειτουργήσει τη μικρή αυτή βιοτεχνία, με τις ίδιες πατροπαράδοτες μεθόδους.

Η σοδειά από το αμπέλι, λοιπόν, καταλήγει στα μεγάλα πιθάρια, αφού τα σταφύλια πατηθούν, για να αρχίσει ζύμωση. Από το ζωμό, όμως, παρασκευάζεται και το έψημα (πετιμέζι), που σιγοβράζει για ώρες στη χάλκινη λεκάνη, μέχρι να συμπυκνωθεί σε ένα παχύρευστο, αρωματικό σιρόπι. Όσο για τα φλούδια από τα σταφύλια, αυτά καταλήγουν στο καζάνι, όπου γίνεται η απόσταξη της ζιβανίας.

swipe gallery

Με τα μέσα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι αυτού του τόπου από την αρχαιότητα, με εφόδιο την υπομονή και το μεράκι, ο Στέλιος και η οικογένειά του κρατάνε τις γεύσεις και τις παραδόσεις ζωντανές και αναλλοίωτες.

Σχετικα