Το Γεωπάρκο Τροόδους βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Κύπρου, σε έκταση που ανέρχεται γύρω στα 1370 τετραγωνικά χιλιόμετρα και καταλαμβάνει περίπου το 45% της συνολικής έκτασης της οροσειράς του Τροόδους και το 15% της συνολικής έκτασης της Κύπρου. Σκοπός της δημιουργίας του ήταν να αναδειχθεί η μοναδικότητα του νησιού, ως το αρτιότερο κομμάτι ωκεάνιου φλοιού, που ρίχνει φως σε πολλές επιστημονικές έρευνες.
Το Γεωπάρκο περιλαμβάνει 110 οικισμούς με συνολικό πληθυσμό περίπου 25000 κατοίκων. Ο χώρος του συνδυάζει τη συναρπαστική τoπική γεωλογία με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του Τρόοδους, τη μακρόχρονη ιστορία των ανθρώπινων κοινοτήτων, καθώς και τα τοπικά ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του ντόπιου πληθυσμού.
Το Κέντρο Επισκεπτών του Γεωπάρκου Τροόδους βρίσκεται στο παλιό μεταλλείο του Αμιάντου, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του Μεταλλείου, ένα κτίριο με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και τζάκι σε κάθε δωμάτιο. Είναι χώρος με ιστορική αξία που φιλοξενεί έναν πανέμορφο Βοτανικό Κήπο με πληροφορίες για τη χλωρίδα της περιοχής, Τράπεζα Σπόρων ενδημικών ειδών, αλλά και πληθώρα ντοκουμέντων για την προηγούμενη δράση του Μεταλλείου, τη ζωή, τους ανθρώπους του.
Στην είσοδο του κτιρίου, ένας γεωλογικός κήπος αναπαριστά τον οφιόλιθο του Τροόδους. Σε αυτό τον κήπο φιλοξενούνται πετρώματα από όλη την ακολουθία του Τροόδους, σε σειρά μάλιστα με την οποία συναντώνται σε πραγματικές συνθήκες. Στον εσωτερικό χώρο, είναι τοποθετημένα πανέμορφα εκθέματα, ενδεικτικά της γεωλογικής σπουδαιότητας του Τροόδους, μακέτα αναπαράστασης σημαντικών χώρων γεωλογικού ενδιαφέροντος (ρήγματα, μεταλλεία, μονοπάτια της φύσης κλπ), πίνακες επιστημονικών πληροφοριών, καθώς και αίθουσα προβολής του ντοκιμαντέρ του Γεωπάρκου. Το Κέντρο φιλοξενεί επίσης, ξεχωριστή αίθουσα αφιερωμένη στα Μεταλλεία Αμιάντου και Χρωμίου, αναπαράσταση αρχαίου καμινιού για την παραγωγή χαλκού, αλλά και αναπαράσταση γαλαρίας εξόρυξης θειούχων μεταλλευμάτων του περασμένου αιώνα.
Ο Βοτανικός Κήπος «Α.Γ. Λεβέντης» βρίσκεται εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους, σε υψόμετρο 1400 μέτρων, παρά τον κύριο δρόμο Καρβουνά – Τροόδους μέσα στα όρια του μεταλλείου του Αμιάντου. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Βοτανικών Κήπων (BGCI). Αποτελεί 1 από τους 3 βοτανικούς κήπους που έχει εγκαταστήσει το Τμήμα Δασών. Εντός του γεωπάρκου υπάρχουν επίσης 3 μονοπάτια της φύσης, που ξεναγούν τον επισκέπτη στα ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής.
Tηλέφωνο επικοινωνίας: +357 22 952 043 / 22 952 004
*Οι φωτογραφίες αποτελούν υλικό από τις συμμετοχές στο φωτογραφικό διαγωνισμό του Γεωπάρκου Τροόδους.