11981

Μαλιά

18/11/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το χωριό Μαλιά είναι μια μικρή κοινότητα στην ημιορεινή Λεμεσό, μισή ώρα από την πόλη και λίγα λεπτά από το Όμοδος και τη Βάσα Κοιλανίου.

Σήμερα είναι ένα από τα μικρότερα χωριά της επαρχίας Λεμεσού, το οποίο μετά το 1974 φιλοξένησε οικογένειες προσφύγων από την κατεχόμενη Κύπρο. 'Ομως, για δεκαετίες μέχρι και πριν το 1960 ήταν ένας οικισμός που πρόσφερε όλες τις ανέσεις, από εμπορικά καταστήματα, καφενεία, κουρεία, και εργαστήρια, μέχρι και σινεμά.

Ονομασία

Για την προέλευση της ονομασίας του χωριού υπάρχουν διάφορες εικασίες. Η επικρατέστερη είναι αυτή που επιβεβαιώνεται και από μερικούς από τους γηραιότερους κατοίκους, σύμφωνα με την οποία η λέξη μάλλια (δηλαδή τα μεγάλα και πλούσια κτήματα με αμπελώνες, που καλλιεργούνταν ως φέουδα για αιώνες) εξελίχθηκε σε Μαλιά.

Κτίρια - Αρχιτεκτονική

Αν και η δραστική μείωση του πληθυσμού επηρέασε και τη φυσιογνωμία του χωριού, μπορεί μέχρι και σήμερα να διαπιστώσει κανείς σημάδια της ιδιαίτερης ταυτότητάς του, περιδιαβαίνοντας τα δρομάκια του. Οι 2 κοινότητες του χωριού, η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή, συσπειρώνονταν γύρω από την εκκλησία και το τζαμί αντίστοιχα, δημιουργώντας 2 γειτονιές, με το δικό της σχολείο η κάθε μία.

swipe gallery

Μέχρι και σήμερα, στην πάνω γειτονιά, που είναι και το μεγαλύτερο μέρος του χωριού, αναγνωρίζει κανείς τα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής των τουρκοκυπριακών σπιτιών, από τα οποία έλειπαν κατά κανόνα τα μπαλκόνια, ενώ τα παράθυρα ήταν λίγα και σχετικά μικρά.

swipe gallery

Σήμερα, στις γειτονιές αυτές κατοικούν κυρίως Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν αναπαλαιώσει πολλά από τα παραδοσιακά, πετρόκτιστα σπίτια.

Εκκλησία Παναγίας Χρυσελεούσας

Η εκκλησία της Παναγίας Χρυσελεούσας αποτελεί τον πυρήνα της κάτω γειτονιάς του χωριού, που ήταν παλαιότερα η ελληνοκυπριακή γειτονιά. Είναι ένα μονόκλιτο, ταπεινό εκκλησάκι, με ιδιαίτερες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες στην εξωτερική πλευρά του Ιερού.

swipe gallery

Τζαμί

Το τέμενος έχει συντηρηθεί, όπως επίσης και το μικρό μουσουλμανικό κοιμητήριο δίπλα σε αυτό, και μπορεί να δεχθεί επισκέπτες. Με παρόμοια αρχιτεκτονική (οξυκόρυφα, τοξωτά παράθυρα και καμάρες) είναι και το παλιό τουρκοκυπριακό σχολείο, το οποίο επίσης διατηρείται στο χωριό.

swipe gallery

Πλατεία – Πάρκο

Η πλατεία του χωριού είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία του, λόγω του μεγάλου πλάτανου που έχει χαρίσει το όνομά του και στο ταβερνάκι που λειτουργεί εκεί. Δυτικά από το πλακόστρωτο της πλατείας βρίσκεται ένα μικρό καφενείο, ενώ η περιοχή περιβάλλεται από όμορφα αναπαλαιωμένα σπίτια της παλιάς ελληνοκυπριακής συνοικίας.

Το κατάφυτο πάρκο λίγα βήματα πιο πέρα, βρίσκεται σε ένα επίπεδο χαμηλότερο από την πλατεία και τον δρόμο, ώστε να εξασφαλίζει βόλτες και παιχνίδι με ασφάλεια.

swipe gallery

Σχετικα

Οινοποιείο

Το Οινοποείο της ΚΕΟ λειτουργεί στο χωριό από πολύ παλιά και είχε πάντα σημαντικό μερίδιο στην αμπελουργία και οινοπαραγωγή του τόπου.

swipe gallery

Φαγητό - Ποτό

Η ταβέρνα «Πλάτανος» βρίσκεται στην πλατεία, όπου δεσπόζει ένα αιωνόβιο ομώνυμο δέντρο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι το γεγονός ότι, αν και σε ημιορεινή περιοχή, προσφέρει και ψάρι φρέσκο από την τράτα, αφού ο ιδιοκτήτης βγαίνει τακτικά στη θάλασσα για ψάρεμα.

Τηλέφωνο: 99 928194

swipe gallery

Διαμονή

Το Cecilia’s Courtyard είναι ένα αγροτουριστικό κατάλυμα, με 4 διαφορετικά σπιτάκια μέσα σε μια μεγάλη, καταπράσινη αυλή με πισίνα. Τα σπιτάκια διαθέτουν 1 ή 2 υπνοδωμάτια, με σύγχρονες ανέσεις για τους επισκέπτες τους και μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά έως και 10 άτομα. Στον υπαίθριο χώρο του καταλύματος μπορούν να φιλοξενηθούν και εκδηλώσεις.

Τηλέφωνο: 99 665200

swipe gallery