5809

Δεσποτική Λίμνη (Ακρωτήρι)

01/04/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Σε μια έκταση 10.000 τετραγωνικών μέτρων, περίπου 15 χιλιόμετρα δυτικά της Λεμεσού, βρίσκεται μια καταπράσινη όαση, γύρω από μια λίμνη συνομήλικη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκεί συντηρείται ένα οικοσύστημα διεθνούς σημασίας, ενώ η ομορφιά του τοπίου είναι μοναδική για τα κυπριακά δεδομένα.

Η Δεσποτική Λίμνη, βρίσκεται στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου, στο Αγρόκτημα του Αγίου Νικολάου, που είναι ιδιοκτησία της Μητρόπολης Λεμεσού. Πρόκειται για τεχνητή λίμνη, που δημιουργήθηκε το 1960 για σκοπούς άρδευσης της περιοχής και εμπλουτίζεται από το φράγμα του ποταμού Κούρη.

Με βάθος 10 μέτρων, ενισχύει τον υδροφορέα της περιοχής και αποτελεί τη νοτιότερη περιοχή συλλογής γλυκού νερού στην Κύπρο, κάτι που την καθιστά σημαντικό σταθμό για μεταναστευτικά πουλιά. Εκεί βρίσκουν τροφή και καταφύγιο πάνω από 50 είδη πουλιών, ενδημικά και αποδημητικά, εκ των οποίων τα 10 είναι προστατευόμενα. Οι λάτρεις των σπάνιων ειδών έχουν συμπεριλάβει τη λίμνη ανάμεσα στους προορισμούς τους και έρχονται ακόμα και από το εξωτερικό για να την εξερευνήσουν.

Για να βρεις τη λίμνη θα πρέπει να κατευθυνθείς από τον αυτοκινητόδρομο Πάφου - Λεμεσού προς το Κολόσσι. Η λίμνη βρίσκεται σε απόσταση 10 περίπου λεπτών από το Κάστρο Κολοσσίου, σε μικρή απόσταση από το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.