Δεσποτική Λίμνη (Ακρωτήρι)

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Σε μια έκταση 10.000 τετραγωνικών μέτρων, σε απόσταση μικρότερη των 15 χιλιομέτρων από την πόλη της Λεμεσού, μια αναπάντεχη όαση αποτελεί ένα μικρό θαύμα της φύσης. Μια λίμνη συνομήλικη της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει καταφέρει να δημιουργήσει γύρω της ένα οικοσύστημα διεθνούς σημασίας, ενώ η ομορφιά του τοπίου είναι μάλλον μοναδική για τα κυπριακά δεδομένα.

Η Δεσποτική Λίμνη, βρίσκεται στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου, στο Αγρόκτημα του Αγίου Νικολάου, που είναι ιδιοκτησία της Μητρόπολης Λεμεσού. Πρόκειται για τεχνητή λίμνη, που δημιουργήθηκε το 1960 για σκοπούς άρδευσης της περιοχής και εμπλουτίζεται με γλυκό νερό από το φράγμα του ποταμού Κούρη.

Γύρω από την τεχνητή λίμνη, δημιουργήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες ένα εξαιρετικά πλούσιο, φυσικό οικοσύστημα. Άλλωστε, η λίμνη βάθους 10 μέτρων, ενισχύει τον υδροφορέα της περιοχής και αποτελεί τη νοτιότερη περιοχή συλλογής γλυκού νερού στην Κύπρο, κάτι που την καθιστά σημαντικό σταθμό για μεταναστευτικά πουλιά.

Η λίμνη βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, σε μια περιοχή όπου κυριαρχεί το πράσινο, ακόμα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που την καθιστά ενδιαφέρουσα εναλλακτική για μια εκδρομή στη φύση, αλλά και στα μνημεία του τόπου.

Η λίμνη προσφέρει άφθονη τροφή για την πανίδα που βρίσκει καταφύγιο στην περιοχή. Στη Δεσποτική Λίμνη έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα πάνω από 50 είδη πουλιών, εκ των οποίων μερικά ενδημικά, αρκετά αρπακτικά, και 43 αποδημητικά. Από το σύνολο αυτό, τα 10 είναι προστατευόμενα. Οι λάτρεις των σπάνιων ειδών έχουν συμπεριλάβει τη λίμνη ανάμεσα στους προορισμούς τους και έρχονται ακόμα και από το εξωτερικό για να την εξερευνήσουν.

Extra tip: Για να βρεις τη λίμνη θα πρέπει να κατευθυνθείς από τον αυτοκινητόδρομο Πάφου - Λεμεσού προς το Κολόσσι. Η λίμνη βρίσκεται σε απόσταση 10 περίπου λεπτών από το Κάστρο Κολοσσίου, νότια της Αλυκής Ακρωτηρίου. 

Πηγή (πληροφορίες και φωτογραφίες): Αρχείο Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥ.Κ.Π.Ε.Ε.)

swipe galleryΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.


847