19620

Το χωριό που εξαφανίστηκε και δημιουργήθηκε ξανά χάριν σε ένα Μοναστήρι!

30/03/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή
Ήθη και έθιμα / Παράδοση
Θρησκεία
Ύπαιθρος

Σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της ορεινής Λεμεσού, ιδιαίτερα γνωστό για τα παραδοσιακά αλλαντικά του και την καλλιέργεια αρωματικών τριαντάφυλλων. Αν όμως τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά και η επιδημία χολέρας δεν είχε αποδεκατίσει την Κύπρο τον 17ο αιώνα, ο Αγρός μπορεί να μην είχε δημιουργηθεί ποτέ.

Το 1692 μ.Χ., η θανατηφόρα επιδημία είχε χτυπήσει τα 2/3 του πληθυσμού. Ένας ολόκληρος οικισμός στα ορεινά της Λεμεσού, αναζητώντας καταφύγιο από το κακό, δημιούργησε κατοικίες γύρω από τη Μονή του Μεγάλου Αγρού. Με το πέρασμα των χρόνων, ο οικισμός αυτός μεγάλωσε, δημιουργώντας τελικά ένα ολόκληρο χωριό. 

Το χωριό πήρε το όνομα του από τη Μονή του Μεγάλου Αγρού, η οποία ήταν χτισμένη στη θέση που βρίσκεται σήμερα η Εκκλησία της Παναγίας Ελεούσας. Η παράδοση αναφέρει ότι τη Μονή έκτισαν 40 μοναχοί από τη Μονή του Μεγάλου Αγρού στη Μικρά Ασία, οι οποίοι ήρθαν στην Κύπρο, φέρνοντας μαζί τους και μια εικόνα της Παναγίας. Επέλεξαν την περιοχή αυτή, που προστατεύεται από 7 βουνοκορφές, και έκτισαν ένα νέο μοναστήρι στο οποίο δόθηκε το όνομα εκείνου που είχαν αφήσει πίσω τους.

Σχετικα

Το Μοναστήρι του Μεγάλου Αγρού λειτουργούσε κανονικά μέχρι το 1830 μ.Χ. και κατεδαφίστηκε το 1894 μ.Χ.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.