A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες

Μονή Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου (Μοναγρούλλι)

Η Ιερά Μονή Αγίου Αλαμάνου, ένα μοναστήρι που ξεκίνησε ως ανδρικό στις αρχές του 20ου αιώνα και μετατράπηκε σε γυναικείο το 1949, βρίσκεται περίπου 24 χλμ ανατολικά της Λεμεσού, νότια του χωριού Μοναγρούλλι. Το μοναστήρι, που αποτελεί το πρώτο επίσημα αναγνωρισμένο από την εκκλησία γυναικείο κοινόβιο, έχει κτιστεί κάτω από τα σπήλαια του λόφου που δεσπόζει στην περιοχή και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο τον Τρoπαιοφόρo.

Σύμφωνα με την παράδοση, η ονομασία της προήλθε από τον Άγιο Γεώργιο τον Αλαμάνο, έναν από τους 300 Αλαμάνους Αγίους  που,  σύμφωνα με ιστορικούς, κατέφυγαν στο νησί από τη γειτονική Παλαιστίνη, αναζητώντας ασφαλέστερο τόπο άσκησης. Tα σπήλαια της λοφοσειράς πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν σαν ασκητήρια. Η μονή είναι κτισμένη κατά το Βυζαντινό πρότυπο. Στη μέση μιας πανέμορφης αυλής, με πλούσια βλάστηση και αμέτρητα είδη λουλουδιών που δημιουργούν ένα πανέμορφο ψηφιδωτό από χρώματα, βρίσκεται μια μονόκλιτη βασιλική καμαροσκέπαστη. Γύρω από το ναό βρίσκονται τα κελιά των μοναζουσών, το μεγάλο συνοδικό και το αρχονταρίκι.

Έξω από τη Μονή υπάρχουν άλλα 4 παρεκκλήσια: 1 στο κοιμητήριο, αφιερωμένο στους Αγίους Πάντες, 1 αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο, στο προαύλιο του μοναστηριού, το οποίο ανακαινίσθηκε πρόσφατα, 1 αφιερωμένο στον Άγιο Στέφανο, στην είσοδο του μοναστηριού, και 1 στα βόρεια, κοντά στο σπήλαιο του Γέροντα Γερμανού Σταυροβουνιώτη, αφιερωμένο στους Αγίους Γερμανό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και Γεώργιο Αλαμάνο.

Το μοναστήρι βρίσκεται μόλις λίγα λεπτά μακριά από την ομώνυμη ακτή, έναν ιδανικό προορισμό για να απολαύσεις το μεγαλείο της φύσης, με τα λευκά βράχια, αλλά και τις ανέσεις του παραθαλάσσιου εστιατορίου.

Ανάμεσα στους μοναχούς που έμειναν σε αυτό, βρίσκονται και ο μετέπειτα Μητροπολίτης Πάφου και αργότερα Αρχιεπίσκοπος Λεόντιος. Το 1949 στις 4 Μαΐου, ο τότε Μητροπολίτης Κιτίου Μακάριος, ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ εγκατέστησε στη Μονή γυναικεία αδελφότητα, μεταφέροντας 14 μοναχές από το μοναστήρι του Αγίου Αvτωνίου της Δερύvειας. Ο αριθμός των μοναχών αυξήθηκε σημαντικά μέσα στα χρόνια και το μοναστήρι ενισχύθηκε με περισσότερους χώρους για τη φιλοξενία προσκυνητών.

Δες περισσότερα για την παραλία εδώ.

swipe gallery


Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.