33912

Μονή Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου (Μοναγρούλλι)

01/05/2021
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η Ιερά Μονή Αγίου Αλαμάνου, ένα μοναστήρι που ξεκίνησε ως ανδρικό στις αρχές του 20ου αιώνα και μετατράπηκε σε γυναικείο το 1949, βρίσκεται περίπου 24 χλμ ανατολικά της Λεμεσού, κοντά στην ομώνυμη ακτή.

Το 1949 στις 4 Μαΐου, ο τότε Μητροπολίτης Κιτίου Μακάριος, ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ εγκατέστησε στη Μονή γυναικεία αδελφότητα, μεταφέροντας 14 μοναχές από το μοναστήρι του Αγίου Αvτωνίου της Δερύvειας. Έγινε έτσι το πρώτο επίσημα αναγνωρισμένο από την εκκλησία γυναικείο κοινόβιο.

Σχετικα

Είναι κτισμένο κάτω από τα σπήλαια του λόφου που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως ασκητήρια από τους 300 Αλαμάνους Αγίους που,  σύμφωνα με ιστορικούς, κατέφυγαν στο νησί από τη γειτονική Παλαιστίνη, αναζητώντας ασφαλέστερο τόπο άσκησης. Στη μέση μιας πανέμορφης αυλής, βρίσκεται μια μονόκλιτη βασιλική και γύρω από τον ναό βρίσκονται τα κελιά των μοναχών.

Έξω από τη Μονή υπάρχουν άλλα 4 παρεκκλήσια: 1 αφιερωμένο στους Αγίους Πάντες, 1 αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο, 1 αφιερωμένο στον Άγιο Στέφανο και 1 κοντά στο σπήλαιο του Γέροντα Γερμανού Σταυροβουνιώτη, αφιερωμένο στους Αγίους Γερμανό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και Γεώργιο Αλαμάνο.