7206

Ακαπνού: Η γοητεία ενός χωριού της Λεμεσού, με κατοίκους λιγότερους από σχολική τάξη!

28/04/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Ένα όμορφο μικρό χωριό με πλούσια βλάστηση, στο ανατολικότερο τμήμα της ημιορεινής Λεμεσού φιλοξενεί σήμερα κατοίκους λιγότερους σε αριθμό και από τους μαθητές μιας σχολικής τάξης. Παρ’ όλ’ αυτά έχει τόσο ιδιαίτερη ομορφιά, ώστε να εμπνέει όσους βρεθούν εκεί να αποτυπώσουν τις χάρες τους σε υπέροχες φωτογραφίες.

Η Ακαπνού, αν και αμελητέο σε πληθυσμό με 20 μόλις κατοίκους, είναι ένα χωριό με πλούσια ιστορία, μύθους και θρύλους. Αυτά του επιτρέπουν να διατηρεί σήμερα μια γραφικότητα και μια γοητεία που το αναδεικνύει σε έναν ξεχωριστό προορισμό στην ύπαιθρο της Λεμεσού, για όσους θέλουν να πάρουν μια γεύση από την παράδοση του τόπου αυτού.

Οι 3 πανέμορφες εκκλησίες, με εκείνη της Παναγίας του Κάμπου να αποτελεί σήμα κατατεθέν του χωριού, η περιποιημένη πλατεία, το πετρόκτιστο γεφύρι με τις 2 καμάρες, είναι τα κύρια στοιχεία που μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία του χωριού. Μάλιστα, ο θρύλος συνδέει το χωριό και με τους βασιλιάδες κατά την εποχή της Φραγκοκρατίας, αναφέροντας ότι στην περιοχή «Κάμπος της Ρήγαινας», βορειοδυτικά του χωριού, ο Ρήγας και η Ρήγαινα είχαν την ιδέα να μεταφέρουν νερό από τον Βασιλοπόταμο στον κάμπο με τη βοήθεια ενός αυλακιού. Η ιδέα εγκαταλείφθηκε, λόγω της επιδρομής Σαρακηνών, αλλά η Ρήγαινα σκοτώθηκε λίγο πριν εγκαταλείψουν την περιοχή κι έτσι το ρυάκι ονομάστηκε «Αυλάκι της Ρήγαινας». 

Ο θρύλος λέει ότι, λίγο πριν τον θάνατο της Ρήγαινας, το βασιλικό ζεύγος έκρυψε στην περιοχή τους θησαυρούς του, φεύγοντας για να γλιτώσει από τους Σαρακηνούς.

Δες εδώ ποια είναι τα μικρότερα χωριά της Λεμεσού και τι πληθυσμό έχουν.

Πηγή: Κοινοτικό Συμβούλιο Ακαπνού