4851

Ενετικό Γεφύρι Ακαπνούς

16/12/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Στο χωριό Ακαπνού (στα βορειοδυτικά της κοινότητας, σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από το κέντρο του χωριού) βρίσκεται ένα καλοδιατηρημένο, πέτρινο Ενετικό γεφύρι, ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα φύσης στην επαρχία Λεμεσού. Το μνημείο, σε συνδυασμό με την πλούσια φυσική βλάστηση και το κελάρυσμα του ρυακιού μαγεύουν τους επισκέπτες.

Είναι ένα από τα πολλά γεφύρια που χτίστηκαν στο νησί, με σκοπό να διευκολύνουν την επικοινωνία ανάμεσα στις πόλεις και τα χωριά. Στο σημείο υπάρχουν μάλιστα και τα θεμέλια του πέτρινου δρόμου που οδηγούσε τους διαβάτες προς και από της Ακαπνούς.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του οι 2 καμάρες (ή τόξα), η μία οξυκόρυφη και η άλλη ημικυκλική. Συνήθως οι Ενετοί έκτιζαν γεφύρια με ένα τόξο, με εξαίρεση το συγκεκριμένο γεφύρι της Ακαπνούς και το γεφύρι της Τριμίκλινης. Εκεί κοντά βρίσκεται και το "αρκάτζιν της Ρήγαινας" όπου, σύμφωνα με την παράδοση, η Ρήγαινα, καταδιωκόμενη από τους Σαρακηνούς, έπεσε από το άλογό της και σκοτώθηκε.

Tip: Η πρόσβαση στη συγκεκριμένη περιοχή και στο γεφύρι είναι εύκολη, αφού απέχει από χωματόδρομο 100 περίπου μέτρα, από το σημείο που σταθμεύουν οι επισκέπτες τα αυτοκίνητα.