A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:

Βερεγγάρια: Η «κατοικία των θεών» από τη δόξα στην ερήμωση

Το Βερεγγάρια, φέροντας βασιλικό όνομα (έτσι λεγόταν η σύζυγος του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, την οποία παντρεύτηκε στην Κύπρο, όταν κατέκτησε για λίγους μήνες το νησί) προσέλκυσε μια σειρά από εξέχουσες προσωπικότητες. Με ηγέτες κρατών, διασημότητες, αλλά ακόμα και βασιλιάδες, όπως ο Φαρούκ της Αιγύπτου, να εκφράζουν τον θαυμασμό τους για αυτό, δεν ήταν δύσκολο να χαρακτηριστεί τελικά «ξενοδοχείο των βασιλιάδων». 

Το ξενοδοχείο άρχισε να λειτουργεί το 1930 και χτίστηκε πέτρα – πέτρα από τους κατοίκους της περιοχής – και όχι μόνο. Χαρακτηρίστηκε «κατοικία των θεών» στις διαφημιστικές ανακοινώσεις της εποχής και η αίγλη του απέκτησε μυθικές διαστάσεις. Το υψόμετρο, η ειδυλλιακή τοποθεσία μέσα στο πράσινο πευκοδάσος του Προδρόμου, ο επιβλητικός όγκος, η πολυτέλεια, το μέγεθος της κατασκευής, ακόμα και το γεγονός ότι δεσπόζει σαν στέμμα πάνω στον λόφο όπου έχει κτιστεί, επιβεβαιώνουν ακόμα και σήμερα, παρά την παρακμή του, πως του αξίζει ο χαρακτηρισμός.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, το ξενοδοχείο έκλεισε, αφού τον θάνατο του αρχικού ιδιοκτήτη, Ιωάννη Κόκκαλου, ακολούθησε μια σειρά ετών η οποία άφησε πολλά χρέη στο ξενοδοχείο. Η ερήμωση και η εγκατάλειψή του, είχαν σαν αποτέλεσμα να λεηλατηθεί σταδιακά, από άτομα που εισέβαλλαν στον χώρο και αφαιρούσαν μέρος της επίπλωσής του, αλλά και αρχειακό υλικό με τα βιβλία επισκεπτών. Όταν πια έχασε όλα τα στοιχεία πολυτέλειας και λαμπρότητας που το χαρακτήριζαν, έμεινε ο όγκος του να θυμίζει το μεγαλείο των δεκαετιών που πέρασαν.

Το μεγαλείο του ξενοδοχείου είχε αρχίσει να φανερώνεται ήδη από τα πρώτα στάδια του χτισίματός του, το 1929, με εικόνες που θυμίζουν κάτι από τον μυθικό «Πύργο της Βαβέλ», καθώς δεκάδες άνθρωποι αναρριχώνται στις σκαλωσιές του, κουβαλώντας οικοδομικά υλικά.

Μετά την ερήμωση, η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου Βερεγγάρια υπήρξε επιθυμία πολλών και κυρίως των κατοίκων της περιοχής. Αλλάζοντας διάφορους ιδιοκτήτες κατά καιρούς, το ξενοδοχείο δεν μπόρεσε ποτέ να πάρει τον δρόμο της αναγέννησης. Σήμερα, με μέρη των εξωτερικών και εσωτερικών τοίχων να έχουν καταστραφεί, η εικόνα του απέχει πολύ από ό,τι γνώριζαν όσοι το έζησαν στις αρχές του 20ου αιώνα, δίνοντας τροφή σε μύθους και θρύλους για φαντάσματα και στοιχειά, που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Ανακάλυψε εδώ την εικονική, τρισδιάστατη περιήγηση, μέσα στο εγκαταλελειμμένο Βερεγγάρια.

Φωτογραφίες: Ανδρέας Δρουσσιώτης, Λεμεσού Μνήμες

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα άρθρα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα άρθρα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe galleryΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;