17489

Ποια ήταν η Βερεγγάρια, η Βασίλισσα της Αγγλίας που στέφθηκε στη Λεμεσό;

09/01/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Ήθη και έθιμα / Παράδοση
Πολιτική Ιστορία

Ο Βασιλιάς Ριχάρδος αποτελούσε μια θρυλική ιστορική μορφή, που στιγμάτισε έντονα το παρελθόν της Λεμεσού αλλά και ολόκληρου του νησιού. Καταφθάνοντας στο νησί το 1191 μ.Χ. στο πλαίσιο της Γ’ Σταυροφορίας, ο Ριχάρδος κατέκτησε το νησί, διατηρώντας, ωστόσο, για πολύ λίγο την κυριαρχία του, αφού λίγο αργότερα πώλησε την Κύπρο στους Ναϊτες Ιππότες. Μάθε περισσότερα για το Ριχάρδο και την κυριαρχία στο νησί εδώ.

Όπως εξιστορεί ο θρύλος, ο περίφημος Βασιλιάς παντρεύτηκε τη γυναίκα του, Βερεγγάρια, το 1191 μ.Χ. και την έστεψε Βασίλισσα της Αγγλίας στο Κάστρο της Λεμεσού. Ο λαός έχει συντηρήσει το θρύλο της ένωσης της Βερεγγάριας και του Ριχάρδου μέχρι σήμερα, έστω κι αν δεν υπάρχουν ιστορικά τεκμήρια, που να αποδεικνύουν ότι ο βασιλικός γάμος πραγματοποιήθηκε στη συγκεκριμένη περιοχή. 

Αν και η γυναίκα του Ριχάρδου αποτελεί μέχρι σήμερα ένα σημαντικό χαρακτήρα, που συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με τη Λεμεσό, τόσο η ζωή, όσο και η προσωπικότητα της, είναι σχεδόν άγνωστες. Έτσι, η Βερεγγάρια της Ναβάρρας παραμένει μια εξέχουσα ιστορική μορφή, η οποία, όμως, φέρει ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από το όνομα της.

Χαρακτηριζόταν από σύνεση και η ζωή της είχε πολλούς περιορισμούς, που την ανάγκαζαν να ζει με λιγοστή ελευθερία, έστω κι αν ήταν μια Βασίλισσα. Η Βερεγγάρια ήταν η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας και πολύ καλή φίλη με την αδερφή του Ριχάρδου, Ιωάννα, η οποία είχε πάρει τη Βασίλισσα υπό την προστασία της. Μάλιστα, οι 2 γυναίκες, ταξίδεψαν μαζί, έτσι ώστε η Βερεγγάρια να μπορέσει να ακολουθήσει τον Ριχάρδο στις Σταυροφορίες — ένα ταξίδι που τελικά είχε ως αποτέλεσμα την άμεση άφιξη των 2 γυναικών στη Λεμεσό, λόγω θαλασσοταραχής. 

Ίσως, όμως, η μεγαλύτερη φήμη που ακολουθεί μέχρι σήμερα τη Βερεγγάρια, είναι αυτή της μοναδικής Βασίλισσας της Αγγλίας που δεν πάτησε ποτέ το πόδι της στη χώρα, γεγονός που ίσχυε μέχρι και το θάνατο του άνδρα της, του Ριχάρδου I, γνωστού και ως Λεοντόκαρδου. 

Εκτός από το Κάστρο στο κέντρο της πόλης, το όνομα της Βερεγγάριας είναι αρκετά γνωστό και στο χωριό Πρόδρομος της Λεμεσού. Εκεί στεγάζεται το ομώνυμο ξενοδοχείο, που αν και εγκαταλελειμμένο, εξακολουθεί να προκαλεί το ενδιαφέρον και τις συζητήσεις, με τους θρύλους που το συνοδεύουν. Δες περισσότερα για το ξενοδοχείο Βερεγγάρια εδώ.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe gallery