18566

Ο Βασιλιάς Ριχάρδος και η «κατά λάθος» κυριαρχία του νησιού!

12/02/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Πολιτική Ιστορία

Ο Ριχάρδος, γνωστός και ως Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, ήταν Βασιλιάς της Αγγλίας και ένας από τους πιο σημαντικούς μονάρχες της μεσαιωνικής Ευρώπης. Ένα μάλλον «τυχαίο» γεγονός έφερε στο δρόμο του σπουδαίου αυτού βασιλιά και την Κύπρο, συνδέοντας για πάντα την προσωπικότητα του με το νησί.

Φτάνοντας στην Κύπρο, ο βασιλιάς Ριχάρδος βρέθηκε αντιμέτωπος με τον τότε κυρίαρχο του νησιού, τον Ισαάκιο Κομνηνό. Η επίσκεψη του Ριχάρδου δεν ήταν προγραμματισμένη, ούτε αποσκοπούσε σε κάποιο ιδιαίτερο σκοπό, μια μεγάλη θαλασσοταραχή, όμως, τον ανάγκασε να προσαράξει στις ακτές της Λεμεσού. Η άφιξη του Ριχάρδου στο νησί σφράγισε για πάντα την Κυπριακή ιστορία, αφού κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο Βασιλιάς κατέβαλε ολόκληρη τη χώρα.

Αν και η επίσκεψη του Ριχάρδου ήταν σημαδιακή, εντούτοις οι χρονογράφοι προβάλλουν διαφορετικούς λόγους για τους οποίους ο Βασιλιάς επιτέθηκε στην Κύπρο. Μερικοί χρονογράφοι υποστηρίζουν ότι όταν ο Ριχάρδος έφτασε στο νησί, ο Κομνηνός συμπεριφέρθηκε προσβλητικά στις 2 γυναίκες που τον συνόδευαν (τη μνηστή του, Βερεγγάρια, και την αδελφή του, Ιωάννα), γεγονός που προκάλεσε το θυμό του Ριχάρδου και κατ’ επέκταση την απόφαση του για επίθεση στην Κύπρο. Σύμφωνα με διαφορετικές αναφορές, ο Ριχάρδος επικράτησε με τα στρατεύματά του εναντίον του Κομνηνού, όταν εκείνος αρνήθηκε να απελευθερώσει μέρος της αποστολής, που είχε βρει καταφύγιο στις ακτές της Κύπρου. 

Ο Λεοντόκαρδος, αποβιβάζοντας στη Λεμεσό τα στρατεύματα του, πολέμησε τον Κομνηνό, ο οποίος, όμως, στο τέλος ηττήθηκε. Έτσι, ολόκληρη η Κύπρος υποτάχθηκε στους Άγγλους, οι οποίοι αιώνες αργότερα θα την κατέβαλαν ξανά. Ο Βασιλιάς, αποκομίζοντας όσα περισσότερα οφέλη μπορούσε από τη σύντομη κυριαρχία του στη χώρα, την πούλησε μετά από σύντομο χρονικό διάστημα στου Ναϊτες Ιππότες, αφού η κατάκτηση της Κύπρου δεν ήταν κάτι που αφορούσε τα σχέδια του.

Πραγματοποιώντας πρώτα το γάμο του με τη Βερεγγάρια στο Κάστρο Λεμεσού, το 1191 μ.Χ., ο Ριχάρδος αναχώρησε για τους Αγίους Τόπους, όπως ήταν και η αρχική του πρόθεση. Μάθε περισσότερα για το γάμο του Ριχάρδου και της Βερεγγάριας εδώ.

Πηγή πληροφοριών: «Λεμεσός, Ταξίδι στους Χρόνους μιας πόλης», (2006)

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe gallery