A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Ποιος ήταν ο ταλαντούχος Α. Πηλαβάκης, που έδωσε στη Λεμεσό ένα μικρό παλάτι;

Ο μεγαλέμπορος Αντώνης Πηλαβάκης είναι για τους περισσότερους άγνωστος, όσο κι αν το μέγαρο που κατασκεύασε στη Λεμεσό έχει εμβληματικό ρόλο και θέση μέσα στην πόλη. Βέβαια, αυτό το κτίριο ορόσημο μιας ολόκληρης εποχής, είναι μόνο ένα από όσα πρόσφερε η ιδιαίτερη προσωπικότητα και το ανήσυχο πνεύμα του Πηλαβάκη στη Λεμεσό.

Παραμονή των Χριστουγέννων του 1917 παρουσιάζεται στο Θέατρο Χατζηπαύλου η πρώτη ερασιτεχνική, καθαρά κυπριακή κινηματογραφική παραγωγή, δική του δημιουργία, αφού οι τέχνες και ο πολιτισμός τον απασχολούσαν ιδιαίτερα. Πρωτοπόρος στον τομέα, φέρνει στη Κύπρο την πρώτη κινηματογραφική εικονοληπτική μηχανή. Άλλωστε, ο Αντώνης Πηλαβάκης, γιος του επίσης πρωτοπόρου στον τομέα της κυπριακής βιομηχανίας, ναυτιλίας και τραπεζικών επιχειρήσεων, Αριστοκλή Πηλαβάκη, πέρα από το ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική (που είχε σαν αποτέλεσμα την κατασκευή του επιβλητικού μεγάρου στην οδό Αγίου Ανδρέου) διατηρούσε έντονο ενδιαφέρον και για την τέχνη της φωτογραφίας.

Με την κινηματογραφική του μηχανή, λοιπόν, απαθανατίζει ιστορικά γεγονότα, σκηνές από την καθημερινή ζωή της Λεμεσού, πρόσωπα και προσωπικότητες της πόλης και άλλα. Στο Θέατρο  Χατζηπαύλου, ο Πηλαβάκης παρουσιάζει διάφορες ταινίες μικρού μήκους, που παρουσίαζαν σκηνές από τη Γιορτή των Παλλεμεσίων του 1917, από τις ιπποδρομίες της Λεμεσού, από τη ζωή στο αριστοκρατικό θέρετρο των Πλατρών με εμφάνιση επιφανών προσωπικοτήτων της εποχής, από τον Δημόσιο Κήπο, και άλλα.

Διάβασε εδώ την ιστορία του επιβλητικού Μεγάρου Πηλαβάκη, που φιλοξενεί σήμερα τη Βιβλιοθήκη της Λεμεσού.

Πηγές: Τίτος Κολώτας, Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα άρθρα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα άρθρα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe galleryΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;


close [x]