16788

Ο θρύλος και η εκκλησία της Παναγίας Κυράς στο Λουβαρά

22/11/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή
Ήθη και έθιμα / Παράδοση
Αρχιτεκτονική
Ύπαιθρος

Μία μικρή, παμπάλαια εκκλησία στο δάσος Κακομάλλη, περίπου 25 λεπτά έξω από τη Λεμεσό, κρύβει πίσω της μία ενδιαφέρουσα ιστορία, που διασώζει η λαϊκή παράδοση του τόπου.

Το παρεκκλήσι της Παναγίας της Κυράς συνδέεται με ένα ρομαντικό θρύλο, ο οποίος δικαιολογεί την κατασκευή της. Λέγεται πως μία αρχοντοπούλα είχε ερωτευτεί έναν άντρα που δεν άνηκε στην κοινωνική της τάξη. Ο πατέρας της εξοργίστηκε μαθαίνοντας το γεγονός και την εξόρισε στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η εκκλησία. 

Με την εγκατάστασή της εκεί, δημιουργήθηκε στην ερημική τοποθεσία ένας μικρός οικισμός από τους δούλους, τη φρουρά και τους υπηρέτες που φρόντιζαν την αρχοντοπούλα. Εκείνοι την συμπαθούσαν πολύ και την προσφωνούσαν «η Κυρά μας». Έτσι, το εκκλησάκι που η ίδια ζήτησε να κτιστεί, φέρει το όνομα «Παναγία της Κυράς».

Σχετικα

Το παρεκκλήσι της Παναγίας, που ονομάζεται και Τσαμπίκκα, αναπαλαιώθηκε το 2002 από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe gallery