A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες

Ο θρύλος και η εκκλησία της Παναγίας Κυράς στο Λουβαρά

Κοντά στο δάσος Κακομάλλη, στη νοτιοανατολική περιοχή του χωριού Λουβαράς, βρίσκεται μια όμορφη, πετρόκτιστη εκκλησία, η οποία μετρά αρκετούς αιώνες στην τοποθεσία αυτή. Το παρεκκλήσι της Παναγίας Κυράς συνδέεται με ένα ρομαντικό θρύλο, ο οποίος δικαιολογεί την κατασκευή της.

Το παρεκκλήσι της Παναγίας Κυράς, χρονολογείται τον 9ο αιώνα μ.Χ., την εποχή του Βυζαντίου. Σύμφωνα με το θρύλο, μια αρχοντοπούλα ερωτεύτηκε και αγάπησε έναν άντρα, ο οποίος για κακή της τύχη, δεν ανήκε στην κοινωνική της τάξη. Ο άρχοντας πατέρας της, μαθαίνοντας ότι η κόρη του ήταν ερωτευμένη με κάποιον που δεν ταίριαζε στην τάξη και στην οικογένεια τους, την εξόρισε στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η εκκλησία. 

Όπως αναφέρει ο θρύλος, η αρχοντοπούλα έκτισε την εκκλησία και εγκαταστάθηκε εκεί, όπου δημιουργήθηκε ένας μικρός οικισμός από τους δούλους, τη φρουρά και τους υπηρέτες που φρόντιζαν την αρχοντοπούλα. Εκείνοι συμπαθούσαν πολύ την κοπέλα και την προσφωνούσαν «η Κυρά μας». Έτσι, το παρεκκλήσι πήρε το όνομα του από την αρχοντοπούλα και μέχρι σήμερα, φέρει το όνομα «Παναγία της Κυράς». 

Η εκκλησία ονομάζεται και Παναγία Τσαμπίκκα, από το λαμπρό και ακτινοβόλο φως, που λέγεται ότι εξέπεμπε η εικόνα της Παναγίας. Το παρεκκλήσι αναπαλαιώθηκε το 2002 από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Δες περισσότερες εικόνες και πληροφορίες για την εκκλησία εδώ.

Μάθε περισσότερα για το δάσος Κακομάλλη και για τον εκδρομικό του χώρο εδώ.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα άρθρα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα άρθρα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe galleryΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.